Снимка: BulFoto архив

С начина, по който се въдворяват отделни граждански личности и граждански квоти, в БСП върви пълзящ процес по департизация. Това предупреди членът на Националния съвет на партията и ексдепутат Атанас Мерджанов преди началото на пленума. БСП се събра, за да избере водач на евролистата между Сергей Станишев, който има най-много номинации от структурите, и Елена Йончева, която е фаворитка на лидерката Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро, съобщава "24 часа".

Още по темата

Такъв процес на департизация не е редно да има в една демократична държава, защото няма как партиите да бъдат обезценени и игнорирани в правенето на политика, коментира Мерджанов. Той разказа, че организациите от неговия регион - Ямболско, са излезли с решение, че водач трябва да е човек на БСП. И напомни, че водачите на всички партии в предстоящите избори ще са ярки партийни личности.

Мерджанов изрази надежда ръководството да прояви мъдрост, защото противопоставянето на авторитети в партията е непродуктивно и я лишава от сили да постигне така желаната победа.

Правилният избор е Станишев, все пак той е президент на ПЕС, заяви и Георги Гергов. Редно е Сергей да бъде, защото даваме лош знак към социалистите в Европа, допълни той.

Водачът трябва да бъде партиен член, заяви и депутатът Георги Гьоков. Но допълни, че Йончева също е добро решение, защото показала с работата си в НС показа, че може да води битки.

Водачът задължително трябва да е партиен член, каза и Георги Божинов.

Важно е след този пленум всички да сме живи и здрави, коментира пък с типичното си чувство за хумор евродепутатът Петър Курумбашев. Той отказа да се ангажира с коментар кой трябва да е водач на листата.

На въпрос, че е бил кандидат на Станишев за депутат, Курумбашев обясни: Бил съм кандидат по много различни времена, при различни председатели и е трудно да бъда определен като човек на някого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase