Снимка: архив, Булфото

Утре, вторник, е денят Х, в който лидерите на двете формации, спечелили най-много гласове на предсрочните парламентарни избори - Бойко Борисов и Корнелия Нинова, ще се срещнат и седнат на една маса, но не за да градят бъдещата управленска коалиция, а за да обсъдят четири въпроса, които спуснаха от ГЕРБ, и които те смятат, че са ключови за развитието на България - председателството на ЕС през 2018-а, бежанците у нас, започналият Brexit и ситуацията в Сирия.

В края на миналата седмица лидерът на ГЕРБ пусна поканата с писмо до "Позитано" 20, а лидерката на Столетницата я прие с мотива, че БСП остава в опозиция, но ще подкрепя бъдещото управление за ключови приоритети за страната.

Още по темата

Преди дни Корнелия Нинова обяви, че новият кабинет на Борисов ще има подкрепата на БСП по въпроси като българското председателство на ЕС, увеличаването на доходите и разрешаването на демографската криза.

В писмото си Бойко Борисов подчертава, че по време на предизборната кампания и двамата със соцлидера са очертали "серия от въпроси, засягащи предизвикателствата, пред които е изправена страната ни".

Като такива лидерът на ГЕРБ посочва напрежението в Югоизточна Европа и Близкия изток, мигрантския натиск, Brexit, идеята "Европа на две скорости" и не на последно място предстоящото председателство на Съвета на Европа у нас.

"Това са теми, които заслужават сериозен дебат и обща национална позиция", подчертава в писмото си Бойко Борисов.

Освен до "Позитано" 20 лидерът на ГЕРБ е изпратил писмо и до централата на ДПС, което е адресирано до лидера на партията Мустафа Карадайъ.

Предложението е отново за работна среща по отношение на въпросите, които изискват обща национална позиция. Поканата към Карадайъ обаче е за 12 април, сряда, от 11 часа, отново в сградата на парламента.

И в писмото си до ДПС председателят Борисов признава, че движението "са били достоен опонент по време на предизборната кампания", и отново посочва, че има предизвикателства пред България, които "заслужават сериозен дебат и обща национална позиция".

"Отчитайки заявената от Вас позиция, че ДПС ще бъде опозиция в 44-то Народно събрание, убеден съм, че националните интереси на България се нуждаят от консенсус и надпартийност", пише Борисов до Карадайъ. И отново завършва писмото си с призива: "Моля, приемете поканата ми за работна среща. С уважение: Бойко Борисов, председател на ГЕРБ".

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 3 години

Докато Атовете се ритат......

38

Armagedon

преди 4 години

На #КОЙ връх? На Бузлуджа ли?

37

Анонимен

преди 4 години

Тя другарката Корнелия е влюбена в Бойко,но го изразява по детски.Нали помните,че някое дете в детската градина като хареса друго ,го бута безпричинно.Та и Корнелия критикува Бойко,за да я отрази.За сега той си трае,но...един ден като сдаде поста малииии каква коалицийка ще спретнат с парола "бял чаршав"!