Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев свика първото заседание на новото Народно събрание на 19-и април, а след продължили над четири часа преговори между ГЕРБ и Обединени патриоти, Владислав Горанов от екипа на Бойко Борисов увери, че до тогава ще има и правителство.

Още по темата

"Ще сме готови навреме, до 19 април", отсече той.

Освен Горанов в преговорите участваха и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпартийците му Красимир Велчев, Делян Добрев, а от страна на Патриотите бяха лидерите на обединението Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров.

"Към момента персонални въпроси не са обсъждани, вече ми омръзна от всякакви спекулации", отсече Красимир Каракачанов и допълни, че за момента единственото ясно име било на премиера Бойко Борисов.

Горанов също увери, че не е ставало дума за персоналния състав на кабинета.

"Политическият процес, който тече в момента е за формиране на стабилно и успешно 4-годишно управление, то предполага всички институционални решения, които се налагат като структура на МС и поименен състав, но не сме стигнали до там още", обясни той.

Една от темите, по които все още не е постигнат компромис е скок на пенсиите. Според ексфинансовия министър Горанов има достатъчно време да се намери компромис между ГЕРБ и патриотите.

Двете политически сили са затворили темата за мажоритарния вот, стана ясно след консултациите.

"Тази тема е приключила, ГЕРБ са "За", ние сме "Против" и въпросът ще се реши от пленарната зала", заяви Каракачанов.

И той, и Горанов заявиха, че не виждат проблем, ако двете политически сили имат различни гласувания в парламента по някои теми. Засега обаче единствената такава била именно за мажоритарния вот.

До 19 април, когато е първият работен ден на новото Народно събрание ГЕРБ и Патриотите ще са изчистили всички спорни въпроси по управленските си програми и ще са готови с имената на министрите.

ГЕРБ и Обединени патриоти били напълно единодушни по темите за сигурността и битовата престъпност.

"Все още не е изчистен най-спорният въпрос, този за пенсиите, по който разговорите продължават. Всичко е въпрос на сметки", заяви Каракачанов.

Запитан дали ГЕРБ приемат военното министерство да отиде при Патриотите, Горанов обясни, че да се бранят границите е много патриотичен въпрос.

Коментари Напиши коментар

11

КорнелиеФ

преди 5 години

До АнонименАбе главо глупава- при гласуван 3% бюджетен дефицит - това е около 4 милиарда на година ДЕФИЦИТ или за 4 години х 4 прави 16 милиарда.Тези пари се вземат от банките.Когато имаш излишък и голям икон. растеж- не теглиш заеми,Ама какво ти обяснявам -кат не вярваш - гледай колко е дефицита на Русия- на нея и на Путин ,поне вярваш...

10

дядо Пенс

преди 5 години

С или без правителство-все сме си бедни...

9

Анонимен

преди 5 години

добра идея за сидеров