Снимка: архив "Булфото"
fallback

Задължително изучаване на майчин език в училище, декомунизация, лустрация, падане на забраната за агитация на майчин език, свикване на Велико Народно събрание, безплатно лечение за деца с увреждания и др. са залегнали в предизборната платформа на ДОСТ.

В нея има цял раздел, озаглавен майчин език и вероизповедание. Там коалицията на Местан е записала: "Изучаване на майчин език в раздел А на учебния план (общозадължителна подготовка) по съвременни учебници и учебни помагала и пособия".

В момента майчиният език се изучава като свободно избираем предмет в някои училища.

В платформата на Местан има раздел, озаглавен: "Декомунизация".  Там е записано, че ДОСТ ще подкрепя всички действия, водещи до осъждането на комунизма.

"Не можем да замълчим за ужасяващите престъпления на комунизма от близкото минало, сред които и насилственото преименуване на близо 1 000 000 български граждани, преследвани по етнически и религиозен признак", пише в документа.

Заради това ДОСТ обещава да се бори за премахване на давността за престъпленията на комунистическия режим. Партията на Местан се обявява за въвеждане на лустрация по отношение на "номенклатурния апарат на БКП, ДКМС и репресивните служби на комунистическия режим".

Oще по темата

Затова ДОСТ ще променя Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен и в него ще предвиди не само огласяване на имената, а разкриване на цялата истина за репресивната машина на комунизма.

"Реално обезщетение на лицата, пострадали от комунистическия режим и "Възродителните "процеси", е сред другите обещания на Местан.

И още - премахване на всички паметници и символи на комунистическия режим и идеология.

ДОСТ се обявява и за свикване на ВНС, което да закрие институцията на Великото народно събрание, за нова конституция и за електронно гласуване.

Във външната си политика движението на Местан е за засилено партньорство с ЕС и НАТО.

"Загубим ли ЕС и НАТО, губим всичко. Успешното ни развитие като силен член на ЕС и НАТО предполага дълбоки реформи във всички социални системи на държавата", са записали в документа си от ДОСТ.

Движението е против окупацията на  "украински Крим от Кремъл" и смята, че тази позиция е "най-безспорният критерий за демократичността и евроатлантическата идентичност на българските партии, политици и граждани".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

189

Анонимен

преди 7 години

Който му се говори турски- моля, границата е отворена

188

Анонимен

преди 7 години

Как си турчин,а си роден в България? Как си турчин,а си с българска лична карта? Офф...

187

Източна Тракия

преди 7 години

Като дете от фамилия на изселници от Източна Тракия, искам да попитам кога ще ни бъдат върнати земите и обещетенията от изселването? г-н Местан говори за комунистическите нарушения спрямо българските турци, но не споменава нищо за нарушенията на Турция спрямо Българите изгонения от техните родни места. Чисто Български земи, а не "турски". Като гледам се следва идеология, която е удобна и привлича избиратели. А и цели да раздели обществото с тези негови прояви.

fallback