Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Две години и 8 дни по-късно второто правителство на Бойко Борисов отиде в историята.

Оставката бе приета с 218 гласа гласа "За", без "Против" и двама "Въздържал се".

Тя беше внесена в понеделник, след като премиерът я анонсира в нощта на балотажа, когато стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цачева - Манушев губи изборите.

Кабинетът ще продължи обаче да води държавата като правителство в оставка.

Още по темата

За втори път Бойко Борисов подава изненадваща оставка. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите на "Орлов мост".

"Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", заяви Борисов през 2013 г.

По Конституция сега президентът Росен Плевнелиев ще връчи последователно мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, и на трета партия. От лидерите Борисов и Нинова обаче вече дойде категоричната заявка, че ще го върнат.

Следва назначаването на служебен кабинет. За него пък стана ясно, че ще бъде реден от настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари догодина. Това ще бъде трети служебен кабинет за мандата на Плевнелиев. Ако между двамата президенти няма единодушие, Радев ще има право да прави промени в него, когато встъпи в длъжност.

Съставено в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът.

Президентът Росен Плевнелиев вече отправи питане до КС може ли в тази ситуация да насрочи предсрочни избори или това ще остане за наследника му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase