Снимка: Reuters

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

Мотивът на Борисов да си тръгне са резултатите от президентските избори, които според него са показали, че управляващите нямат мнозинство в парламента.

"След като подадем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата Борисов.

Според него това било шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори. А то, според Борисов, е формирано от БСП, ДПС и ДСБ. ГЕРБ и останалата част от РБ нямало как да формират мнозинство.

Борисов призова Плевнелиев да поиска от БСП имената на министрите, които да станат част от служебното правителство, защото социалистите сега имали доверието на гражданите.

Премиерът обяви и че партията му е за свикване на Велико Народно събрание, което да промени избирателната система както е поискал народа с участието си в референдума.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че е за мажоритарно гласуване, 0 лева държавна субсидия и намаляване на броя на депутатите на 120.

В началото на изявлението си Борисов честити победата на новия президент Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

"Поздравявам колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели Румен Радев", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Проблемът за загубата си е наш. Вината си е изцяло наша", каза още Бойко Борисов. Той отново обясни, че оставя държавата в много добро състояние.

За втори път Бойко Борисов подава оставка. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите на "Орлов мост".

"Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", заяви Борисов през 2013 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase