Снимка: БТА
fallback

ГЕРБ продължава да е доминираща партия и според резултатите, и според политическата логика. Данните от президентските избори трудно могат да се сравнят сега с тези от едни бъдещи парламентарни избори, където основна роля ще играе партийният вот. Това коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин".

"На първия тур за ГЕРБ излязоха около 1,2 млн - 1,3 млн. души, а на втория тур може би повечко. В първия случай само 50-60 на сто от тях подкрепиха Цецка Цачева, а във втория тур стигна до 80%. Но това пак не е партиен вот", отчете Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Вотът на Румен Радев фокусира не просто БСП. БСП може би даде около 700 или 800 хил. гласоподаватели. На втори тур се определят около 1 млн. души. Но водещ е кандидатът. Поне 2/3 от гласувалите за Каракачанов гласуваха и на втори тур и 2/3 дадоха гласа си за Радев. Близо 60% от гласувалите за Марешки гласуваха и на втори тур - близо половината от тях дадоха гласа си за Радев", добави той.

Oще по темата

Гласоподавателите на Трайчо Трайков са гласували наполовина, а между 20 и 25 на сто от тези, които са казали, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са дали гласа си на ген. Радев, отчете още социологът. По думите му на втори тур са излезли и между 6 и 7 на сто, които не са гласували на първи, но и те са избрали кандидата на БСП.

В един нов Парламент няма да е толкова неудобно за ГЕРБ, където се виждат няколко субекта, с които партията ще може да направи по-устойчиво мнозинство, прогнозира Симеонов. Според него обаче и БСП биха имали много по-добър резултат, както и "Обединените патриоти". Прекрасен резултат би имал Веселин Марешки, заяви той като добави, че и новият проект на Радан Кънев също е интересен.

"Винаги е стояла перспективата за голяма коалиция, но в средносрочен план винаги мирише на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, но сега БСП е с ново самочувствие. Въпросът е какво ще правят с избирателната система и ако се тръгне към мажоритарна избирателна система от два тура, това фаворизира големите партии", заяви Симеонов.

Слави Трифонов за момента си играе картите много мъдро, отбеляза социологът. По думите му към момента Трифонов не се полакоми да влезе на тези изборите, въпреки че ако го беше направил можеше и да е президент в момента.

"Второ - сега играе мъдро и струва ми се заради това не хуква да прави партия, защото това ще означава бързо да осребри народното недоволство и ще го обезсмисли", добави Симеонов.

Вече сме в политическа криза, смята той. Според него ситуацията е преиграна, защото това са били просто избори за смяна на президент.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 7 години

Обединението между БСП и ГЕРБ сигурно ще доведе до нова ,истински дясна,политическа сила.

119

ДС

преди 7 години

Нека да има таква коалиция. АКо е за доброто на БЪЛГАРИЯ. Стига сме се деляли.

118

Ветпром

преди 7 години

До Фен на бспВълкът козината си мени но нрава не!БСПи принципи? Шансът е,колкото на глух да стане диригент.

fallback