Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Изборният ден в Турция започна нормално, секциите отвориха навреме. Напрегнато, както и на първия тур, остава и днес в някои от тях -  особено в района на Чорлу, Ергене, Капаклъ. Избирателната активност е доста висока, каза пред БНР генералният ни консул в Одрин Васил Вълчев.

"Имаме секции в Чорлу – 1 и 2, с над 500 души още в 10 часа българско време. Създадена е организация да се гласува. Няма как обаче да не се образуват опашки при някои от най-натоварените секции. Този път е доста по-организирано. Има разпределяне, за да не чакат в най-натоварените секции, хората отиват в по-малко натоварените", поясни Вълчев.

Неговите очаквания са да има по-голямо натоварване по обяд и да се увеличи броят на хората, които чакат пред секционните избирателни комисии.

С висока активност започна балотажа и във Великобритания. В Лондон има 17 секции, а общо за Великобритания – 53. В лондонския квартал "Баркинг", където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора. Този път обаче те чакат много по-малко, защото гласуват само с една бюлетина и попълват само една декларация.

За сънародниците ни в Австралия изборният ден почти приключва. Там избирателните секции са 5 и са разположени в различни градове.

Явор Константинов – организатор на изборната секция в Мелбърн, заяви че на първия тур на президентските избори е имало рекордна избирателна активност на територията на Австралия. Очакванията му за втори тур обаче са по-малко избиратели да пуснат своята бюлетина.

"Нашата най-голяма пречка е, че има само едно българско посолство, за нас по-големият проблем е вадене на документи и подновяване на документи с изтекъл срок. За Мелбърн, където сме ние, посолството е на 600 километра, това е около 8 часа каране в една посока", обясни пред БНР Константинов.

Вторият тур в Кипър минава при много висока избирателна активност и добра организация протича. Българите на острова гласуват в 6 изборни секции.

До 10 ч. в балотажа в Кипър своя вот за президент и вицепрезидент дадоха около 700 българи, което е висока избирателна активност за първите три часа на изборния ден.

Миналата неделя сънародниците ни в Кипър чакаха по близо 2 часа, за да дадат своя глас, мнозина не успяха, въпреки че изборният ден бе удължен с 1 час, а много хора и се отказаха. Заради подобрената организация днес се очаква и повишена избирателна активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase