Кадър: "Нова телевизия"
fallback

Бившият премиер Иван Костов не се ангажира да коментира дали сегашният, Бойко Борисов, трябва да подаде оставка заради изборния резултат.

"Най-хубавото е, че не съм Бойко Борисов от вчера, нито Иван Костов от онзи ден", каза някогашният министър-председател.

Костов все пак коментира, че предсрочните избори според него не са добър вариант, защото биха предизвикали политическа криза в страната.

"Тя ще се изразява в многобройни вторични рискове, които ще рикушират навсякъде - по всички сектори на инфраструктурата, на икономиката, на здравеопазването, на системите на страната", каза Командира.

Oще по темата

Костов, който сега е председател на сдружение "Център за анализи и управление на рискове", анализира пред Нова тв, че пропагандната война на Русия е решила изборите в България.

"Голямата група от силно спечелилите изборите - Радев, Каракачанов, Марешки и Калфин, са много близо до позициите на Москва по основните теми - нелегалните мигранти, членството ни в Европейския съюз и НАТО, санкциите и контрасанкциите", каза той.

Костов анализира, че кандидат-президентите, които мислят като Русия, сумарно са повече от тези, които са по-близо до Брюксел. Според него вторите били Цецка Цачева и донякъде Татяна Дончева.

"Това ни води до следния извод – че пропагандата е успешна. Основната тревога на ключовите сайтове и агенции в Европа е тази – дали България тръгва към Русия", припомни бившият лидер на СДС.

Според Костов изходът от балотажа в неделя ще се реши освен от публичната, но и от реалната подкрепа, която двамата кандидати ще получат от участниците на първия тур.

"Тоест въпросът е кого ще подкрепят Патриотите, кого ще подкрепи Марешки? А те ще дадат тази подкрепа в зависимост от това дали искат предсрочни избори", каза Костов. Той допълни, че от това дали хората гласуват за Радев или Цачева на втория тур ще стане ясно доколко са повлияни от руската пропаганда.

"Ще бъда тесногръд учен, ако сведа всичко до пропагандната агресия. Сигурно има много други фактори, които са повлияли на избирателите, сигурно има негативизъм към управлението, към конкретни решения и конкретни политически действия, коалиционна или некоалиционна политика", коментира Костов резултата от вота на първи тур.

Бившият премиер се съгласи с извода, че цените на горивата са повлияли на изборите. Той направи подробен анализ на пазара им и обясни, че големите печалби от картела в бранша са изнесени от страната.

"Това са много пари, тези огромни свръхдоходи, които са извлечени от горивата, са напуснали страната основно към Русия", каза Костов и поясни: "Виновна е държавата, че не си спазва законите. Който и да дойде тук, той ще злоупотреби. Намерили са бостан без пазач".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

Щирлиц

преди 7 години

Боже,прибери си айдуците .

134

Аз

преди 7 години

Първо - Русия не е правила никакви терористични атаки, за каквито я заплашва Америка. Кризата в Украйна стана в деня преди подписването на договор за търговия между ЕС и Русия. Едва ли Русия ще си съботира такъв важен договор. Второ - ИД разруши не малко руски самолета, пък и терористът, със случая в Ница на фр. Революция е с американско гражданство. Дайте си сметка за всичко.

133

Анонимен

преди 7 години

Най-хубавото е че Кан Крум е умрял отдавна, щото щеше да ти е отрязал ръцете до рамената !

fallback