Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

На изборите в неделя бе отчетен рекорден брой гласове на българи, живеещи в чужбина. Въпреки масовия вот – на доста места имаше дълги опашки и проблеми, а много хора не успяха да дадат своя глас.

Иво Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници" каза пред "България сутрин", че до проблемите се е стигнало, защото българските партии нямат интерес сънародниците ни в чужбина да гласуват.

"Не могат да ги контролират. Не могат да купят техните гласове и да предвидят как ще гласуват. Тези хора искат нещата тук да се оправят и техните гласове са логични. Големите партии бутат текстовете в Изборния кодекс в своя полза", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов посочи, че гласуването зад граница не е толкова елементарен въпрос и попита дали всички българи в чужбина следва да имат еднакви права.

"Това е проблем, тъй като се произвежда власт от чужда правна територия - от хора, които невинаги носят последствията от избраната от тях власт. Трябва да се върви към създаване на консулски избирателни списъци, за да се планира логистиката на този процес. Една секция с повече от 700 души не е ефективна", смята той.

А как гласуваха точно българите в чужбина?

В Лондон води Румен Радев с 567 гласа, но е следван от Трайчо Трайков с 503 гласа. Сто бюлетини по-малко има пък за Цецка Цачева.

За сравнение в Москва Радев събира 206 гласа, а след него е Красимир Каракачанов с 56 бюлетини. Той обаче дръпва в Хелзинки, където сънародниците ни са пуснали най-много бюлетини именно за патриотите.

Ню Йорк, Чикаго, Берлин, Париж, Брюксел и Сидни имат много ясно предпочитание - във всичките градове води именно Трайчо Трайков.

Иво Мирчев е на мнение, че електронното гласуване е в процес на въвеждане и това е причината да наблюдаваме едни от последните опашки на избори.

"В България много хора не гласуват и не се интересуват кой ще управлява. В Лондон и Брюксел имаше опашки от хора, на които им пука. Има нужда технологично да се решат определени въпроси по електронното гласуване", каза още Мирчев и добави, че най-лесният начин да се дискредитира то е да бъде пуснато веднага.

Стоил Стоилов пък призна, че не е привърженик на масовото въвеждане на електронно гласуване, защото то няма достатъчно сигурност.

"Но за българите зад граница то би могло да бъде решение за включване на тези гласове", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Ihur

преди 7 години

Total pod 3 miliona glasa za bg prezident ot 6 800 000 vazmojni. Znachi e neligitimen izbor. :-)

54

До 49

преди 7 години

А леща си ядем редовно на Запад, както и бобец със сланинка и шпек и лютеница и каквото ни душа сака. Няма срамна храна, нито срамна работа. Има само срамни хора, пишещи срамни коментари.П.с. България, ше се оправи за има няма пет години, ако българските имигранти се завърнат в България, създадат си партия и спечелят парламентарни избори. Иначе мъкааа. Вече 27 години го бутате тоя преход, срам на стамотите.

53

До 49

преди 7 години

За какви тоалетни говориш? Дневната ми надница е 165 лири, а работата ми е супер лека и приятна. Тия дето мият тоалетни на Запад са българските турци и хора с основно образование. Дори и "умници" като теб изкарват по 80-100 на лири на ден, пък било то и чрез физически труд(ферма, строителство, куриерски услуги, автомивки). А ти колко изкарваш в посткомунистическото си блато в което си затънал до шия в герберски *** и манипулации? Наясно ли си, че българите в чужбина крепят икономиката ви?

fallback