Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Безпрецедентно висока избирателна активност, неочаквани обрати и една несбъднала се оставка. Така на практика може да бъде описан изборният ден. Да очакваме ли още промени след преброяването на бюлетините и изненадаха ли ни резултатите като цяло?

Според проф. Михаил Константинов високата избирателна активност (над 50%) вероятно се дължи на задължителното гласуване.

"Мисля, че по странен начин американските избори повишиха интереса на българите към българските", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

"Гласовете от чужбина не могат да обърнат вота. Но гласуването в чужбина има огромно значение за нашите сънародници там и за връзката ни с родината. Аз съм категорично за това да се гласува все повече в чужбина, защото в крайна сметка тези хора трябва да помнят, че са българи", допълни проф. Константинов.

Що се отнася до това какво пренареждане очаква на балотажа, той каза, че се връщаме отново на делението ляв блок-десен блок. "Около ген. Румен Радев има широк ляв блок и около Цецка Цачева ще се оформи широк десен блок. Това е естествено деление за една европейска демокрация".

"Резултатите в референдума са категорични, но той няма да има задължителна сила, защото няма да има три милиона и половина гласове", заключи проф. Михаил Константинов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Некъф луд

преди 7 години

Висока избирателна активност се дължеше на това че младите излязоха да гласуват за референдума и по този начин да накажат политическата класа. Отделен е въпроса че герберите пак извадиха от ръкавите си поредния манипулативен номер за 100 000 недостигащи гласа за да се провали референдума.

28

АНОНИМЕН

преди 7 години

глас народен,глас божи,какъв десен кандидат е ПАРТИЙНАТА СЕКРЕТАРКА ОТ БКП цецка цачева,наглостта на наглите няма граници,или лицето лукарски,той за червен генерал нямал да гласува а щял да подкрепи партийната секретарка от БКП цецка,жаждата за власт няма морал и затова хората искът ПРОМЯНА а не Адолф Хитлер,който е дошъл на власт по парламентарен избор.

27

Пипи

преди 7 години

За обръщането на вота с гласовете от чужбина питайте Цв.Цветанов, а не Мишо псевдото.

fallback