Снимка: Reuters

Румен Радев е мобилизирал гласовете на 80% от електората на БСП, а Цецка Цачева е успяла да убеди едва половината от избирателите на ГЕРБ да гласуват за нея.

Това показват подборните данни от гласуването вчера, обявени от Gallup International, с които работи Investor Media Group.

Още по темата

Според резултатите да гласуват са излезли около 1,2 млн. от привържениците на ГЕРБ. От тях вот за Цецка Цачева са дали малко над половината – 54%. По около една десета от гласовете на ГЕРБ са отишли за Радев, Марешки и Каракачанов. Избиратели на ГЕРБ са гласували и за Трайчо Трайков – 4,6%, за Ивайло Калфин – 2,6%, за Татяна Дончева – 1,3%.

Цачева е привлякла незначителен вот от други политически партии. Най-много, 8,5% от гласувалите за ДПС на предишните парламентарни избори. Вероятно това са гласовете на ДОСТ, които обявиха подкрепата си за нея преди първия тур.

От привържениците на БСП, близо 80 на сто са гласували за Радев.По около 3-4% от социалистите са гласували за Цачева, Каракачанов и Марешки.

Радев обаче получава подкрепа и от много други политически партии. За него са гласували една трета от гласоподавателите на АБВ. 35 на сто от гласувалите за ББЦ също са пуснали бюлетина за него. 10% от Патриотите и 13% от гласувалите за "Атака" на предишните избори също са дали вота си за Радев.

Ивайло Калфин е получил едва половината от гласовете на хората, гласували за АБВ на изборите за парламент през 2014 година. От БСП той е получил едва 3 на сто. Татяна Дончева е взела гласовете само на 1,1% от избирателите на БСП и 2,7% от тези на АБВ.

Пламен Орешарски е получил 56% от гласовете на хората, гласували за ДПС на изборите през 2014 година. За него са гласували и 1,6% от хората, гласували за БСП тогава.

Две трети от електората на "Атака", излязъл да гласува на тези избори, е подкрепил Каракачанов. По-малка част от атакистите са отишли при Марешки и Радев. Три четвърти от патриотите, са подкрепили Каракачанов.

Около една трета от вота за Марешки също идва от гласували на предишните избори за ГЕРБ, а чувствителен е делът на негласувалите на парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase