Снимка: Булфото, архив
fallback

Сутрин, понеже ходя на работа в парламента, съм възбудител, а следобед съм будител, защото са ми лекциите в академията. Това каза обичаният от поколения българи актьор Стефан Данаилов в Деня на народните будители.

Той има своите будители, а сред тях са покойният вече Валери Петров, Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Борис Христов и Стефан Цанев. Според него днешните будители нямат самочувствието да бъдат лидери на нацията.

"Нима тези академици, които имаме, които работят в БАН, тези млади научни работници, които ще станат утре академици… какво самочувствие могат да имат на будители, след като работят между 400 и 800 лв. заплата?", риторично попита Данаилов.

Според него на този фон, днешният ден, според големия актьор, ще премине протоколно – с изпълнения на гвардейския оркестър и вдигане на знаме, въпреки че традицията се е зародила в най-тежките години, след националните катастрофи.

"На мен ми се обажда Влади Въргала винаги на 1 ноември да ми честити празника. Той ме подсети, че аз се явявам вид будител – толкова години въздействам и отварям очите на едни млади хора", каза той пред bTV и допълни, че не е давал поводи за разделение на хората, но "като представител на една политическа сила трудно могат да те възприемат като обединител другите".

"Когато започна преходът през 1990-1991 година, ни обхвана всички и леви, и десни, една ренесансова вълна. Ние очаквахме ренесанс, че сега, след като се променят нещата, ще тръгне един цъфтеж, едно благоденствие. Никой не е мислел, че само 5 години след това ще ни цапардосат парите от банките и всички тия по-нататъшни бедствиs, които ни се случиха", коментира Данаилов.

Той призна, че е влязъл в политиката, защото му е било интересно. Според него и БСП носи вина за прехода, до неотдавна е била "малко мани-мани", но днес партията е в кондиция.

"Имаше един момент на пълно отъпяване, някакво отпускане", коментира политикът.

Данаилов, когото Кеворк Кеворкян шеговито нарича "Дядо на левицата", е наясно, че политическата сила често се подпира на него: "Става с пълно мое съгласие, не мога да седя и да гледам отстрани събитията, защото ще ме е яд после, че не съм се намесил".

Според него всички социалисти у нас трябва да се обединят около кандидатурата на Румен Радев за президент: "Ако сега не се обедини лявото след първия тур, никога не може да се случи някакво обединение и разбирателство между левите сили в България".

Макар че е активен политик, проф. Стефан Данаилов продължава да преподава и взе нов клас в НАТФИЗ.

"Много са готини младите. Аз винаги правя не клас, а трупа, не студенти, които идват на лекции", каза той. По думите му първата година винаги е добре, трудно обаче е "удържането" във 2-3 курс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 години

възбудител? ламбо,това беше на млади години. ако не беше хубавата ти физиономия и партийните роли,които изигра,сега нямаше да си никакъв будител.

12

Анонимен

преди 7 години

Гласувам за Татяна Дончева с 12,Само тя няма да купува на децата си жилища, коли, имоти, хотели в Америка и Европа с крадени пари от българския народТя е единствена която не е подчинена на мафията.

11

Циганин

преди 7 години

Камелия Цветнова май не знае ,че по прякори се говори във война , в приятелско обкръжение , в затвори ... но не и на обествени места и по медиите .С ова се показва до какво ниво е паднала България с журналисти ,политици , президенти ...,жалка картина ,за съжаление .(е сега ще ме изтрият -те са много чуствителни ,а се пишат за свободна медия ))

fallback