fallback

"От 1 април 2009 г. цената на една инвитро процедура е 5000 лева и до момента не е актуализирана, въпреки че всички неща в живота се промениха - лекарствата, оборудването и квалификацията на лекарите. От цял свят момичетата и момчета се връщат при нашите специалисти да правят процедури. Тези 20% увеличение на цената на инвитро процедурата - от 5000 ще стане 6000. 20% е разумна граница, ще се справим на този етап", заяви директорът на Центъра на асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването д-р Мария Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Четири милиона лева повече са предвидени в Бюджет 2024 за дейности по асистирана репродукция.

От 2018 г. са променили правилника и финансират четири инвитро процедури, както и замразяване на яйцеклетки на онкоболни момичета. От думите ѝ стана ясно още, че с малко са се увеличили кандидатите за инвитро процедури у нас.

"През 2022 г. са финансирани 4774 процедури, което е с 3% увеличение спрямо 2021 г. Миналата година са родени 1563 деца след инвитро процедури. За тях са изплатени 19,086 млн. Опитваме да убедим правителството да бъдат отпуснати повече средства за тази дейност", посочи д-р Мария Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 месеца

Абе казваха ви че "ваксините" действат, някой не вярваха.

12

Анонимен

преди 9 месеца

До Това за 24-годишната баба си го мърмори когато оставаш сам под юргана и упорито мъчиш Десислава и Левислава да съживят онова нещо, ама то упорства да си стои клюмнало.

11

Анонимен

преди 9 месеца

До Жените не чакат докато станат на 35, а упорито си търсят СЪПРУГ, годен да бъде баща и глава на семейство. Ако може да избира, българката предпочита да си роди децата след като се омъжи и преди да е навършила 30 г. Само че глезените мамини синчета чакат да станат не на 35, а на 60 г. и чак тогава започват да се оглеждат за заместничка на маминка, която хем да се грижи за тях като майка, хем да подпомага изхранването им след пенсиониране. И, ако може, да е под 35 г. Това за 24-годишната баба

fallback