Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Нов вирус започва да циркулива в страната ни. Парвовирус B19 е известен още като вирус на шамара заради  специфичните обриви по бузите. Вирусът е известен още и като “пета болест”, тъй като исторически тя е била пета в списъка на често срещаните детски заболявания, характеризиращи се с обрив. За вируса няма ваксина, но преболедувалият получава доживотен имунитет.

Характерно за паровирусът е обривът по лицето, болки в стави и мускули, темпратура, дава разяснения д-р Мирослава Киселкова, експерт от РЗИ-Бургас. Там вече има регистриран случай на вируса. Инфекцията е силно заразна при децата, а обривът, който причинява, е характерен по лицето. Въпросният обрив прилича на плесница по бузата и затова инфекцията е известна като вирус на шамара. Тя протича леко при малките пациенти, в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Доц. Атанас Мангъров сподели пред в-к “Труд”, че рядко се случват усложнения при деца като миокардит, но и такива не са изключени. Все пак това е автоимунна реакция на организма. Той обясни, че парвовирус B19 е особено опасен при бременни, където може да доведе до трайни увреждания на плода. Освен изброените симптоми - обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още разстроен стомах, главоболие, хрема. Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето, като се разпространява по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, особено по стъпалата.

Характерният обрив за вируса се проявява в края на заболяването и е възможно да бъде объркан с други вирусни обриви, които са свързани с прием на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените. Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

Лекарите допълват, че миенето на ръцете е добра превенция срещу предаване на всякакви вируси. Допълват, че инкубационният период на заболяването е между 1 и 12 седмици.

Доц. Д-р Ангел Кунчев каза, че вирусът не е непознат за страната ни, но не е толкова често срещан, защото предизвиква по-леки заболявания, които не толкова често се диагностицират и трудно се различава от останалите болести със същите симптоми. Ако има нещо характерно за заболяването е, че то не представлява особен медицински проблем, защото в 99% от случаите протича много леко и не се нуждае от някакво особено лечение или приемане в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase