"От 1 април 2009 г. цената на една инвитро процедура е 5000 лева и до момента не е актуализирана, въпреки че всички неща в живота се промениха - лекарствата, оборудването и квалификацията на лекарите. От цял свят момичетата и момчета се връщат при нашите специалисти да правят процедури. Тези 20% увеличение на цената на инвитро процедурата - от 5000 ще стане 6000. 20% е разумна граница, ще се справим на този етап", заяви директорът на Центъра на асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването д-р Мария Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Четири милиона лева повече са предвидени в Бюджет 2024 за дейности по асистирана репродукция.

От 2018 г. са променили правилника и финансират четири инвитро процедури, както и замразяване на яйцеклетки на онкоболни момичета. От думите ѝ стана ясно още, че с малко са се увеличили кандидатите за инвитро процедури у нас.

"През 2022 г. са финансирани 4774 процедури, което е с 3% увеличение спрямо 2021 г. Миналата година са родени 1563 деца след инвитро процедури. За тях са изплатени 19,086 млн. Опитваме да убедим правителството да бъдат отпуснати повече средства за тази дейност", посочи д-р Мария Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase