Снимка: БулФото

ГЕРБ не трябва да отварят фронт с президента, защото може да загуби. Това каза пред Агенция Фокус политологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му, гласоподавателите остават с впечатление, че изборът ще е е между ГЕРБ и президента, а президентът имал доста по-високо доверие. Той бил и една от най-харесваните фигури в България в момента.

През последната седмица се появи поредното напрежение между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по повод срещите, които държавният глава организира с висши магистрати. Борисов заяви, че това "намеса в независимата съдебна система", а Радев отвърна, че не той бил канил "магистрати вкъщи или на тайни вечери".

Още по темата

"Едно е да се сражаваш с Корнелия Нинова и Елена Йончева, съвсем друго е да се сражаваш с президента. По този начин даваш президента на противника си, а държавният глава е силен коз", категоричен е Симеонов.

Социологът смята и че премиерът Борисов е прекалил със "собственото си преекспониране" в тази кампания, защото така тя отново изглежда като вот на доверие.

"Той постъпи добре като каза, че този път няма да си ходи, дори да загуби", коментира експертът.

Според него, избирателите все още странят от бюлетината за БСП, въпреки че искат да накажат ГЕРБ.

"БСП продължават да излъчват една крещяща риторика, която леко плаши. В тази кампания обаче са се усетили и малко се снишават , избрали са по-хитра тактика - да оставят крушата сама да капне без да тресат много дървото, разчитайки на скандалите в ГЕРБ и на другото опозиционно пространство - либералната част на българското публично пространство, от която тръгнаха всъщност скандалите с апартаментите", анализира Симеонов.

Това, че изборите за Европа и за България са толкова важни, личало от личната активизация на Борисов, който "опитва изпреварващо да наутрализира потенциални удари на финала".

"За първи път виждаме и БСП толкова мобилизирана, за първи път дори вътрешната опозиция в БСП е толкова консолидирана, за първи път виждаме и ДПС така", изтъкна той.

Първан Симеонов заяви, че има три формации, които ще влязат в Европейския парламент със сигурност и една над бариерата - ВМРО. Имало още няколко с добри шансове.

Основният патриотичен вот бил съсредоточен в лицето на досегашния евродепутат Ангел Джамбазки, но според социлога, се наблюдавали поне 5-6 фигури, които "са се посветили на това да му попречат".

"На някои избори има десни хора, които се чудят коя е по-малката злина - ГЕРБ или БСП. Възможно е някои да решат, че по-малката злина все пак е БСП. С това поведение на БСП е трудно да се направи общ план.", коментира Симеонов.
 

Коментари Напиши коментар

165

ПЕНКО

преди 3 седмици

ЗАЩО ДА НЕ СЕ КОНФРОНТИРАТ ???- ЕТО ТОВА СА НАШИТЕ "ПОЛЮЦИОЛОЗИ " / ЧЕСТО САМОУКРАСИЛИ СЕ ПОРАДИ- СЕБЕНЕХАРЕСВАНЕ / !!! ПОЛОВИН + ФРАНЦИЯ СЕ КОНФРОНТИРА С ПРЕЗИДЕНТА ИЗБРАН ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА !!! НЕ КАЗВАМ ЧЕ САМОВЛЮБЕНИЯ "КЛЮН" - Е ВРЕДЕН КАТО МАКРОН ПРОДАЖНИКА ,... НО ПЪРВАТА МУ "КЛЮНЕСТА"ВОЕННА КЛЕТВА Е КАТО МОЯТА :" ДА ВОЮВА С НАТО И НАТЮВЦИТЕ " !!!!! ЕЙ ПАРВЕНЮ ... АЗ НЕ НАРУШАВАМ КЛЕТВАТА СИ И НЕ СЛУШКАМ !!!

164

не става така

преди 3 седмици

ББ не търси конфронтация с президента. Просто съпругът на Десислава Радева се опитва да си намери място в обществото като коментира правителството.
Това определено не му се отдава, защото обществото очаква от него работа, а не коментари.
С прости думи да каже какво е направил той, а не да обсъжда другите.

163

дддд

преди 3 седмици

До Анонимен 152
А кога ходиш на риболов???
Знам само че като дойдете в България се спуквате да харчите и да се правите на велик,а когато бачкате в чужбина сте мишки.6 дена на работа,един я почиваш я не.
Имам сестра и племенници живеещи в две държави,знам как е,и в Испания и в Италия!

1