Снимка: БулФото

Няма нищо нередно в това държавният глава да прави срещи във връзка с избора на нов главен прокурор, тъй като между властите трябва да има диалог. Това заяви пред БНТ бившият служебен премиер и преподавател по право проф. Огнян Герджиков.

През последните дни се завърза поредният спор между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, по повод срещите, които държавния глава организира с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощия на следващия главен прокурор. Борисов каза, че това е "намеса в независимата съдебна власт", а Радев припомни, че "не аз каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда."

Още по темата

"Не виждам някаква намеса или недопустима намеса. Това е диалог между властите и за мен той е нормален", коментира проф. Герджиков.

Той каза и че не вижда проблем в предложението на новия министър на правосъдието Данаил Кирилов мандатите на главния прокурор и председателите на върховните съдилища да може да бъдат прекратявани предсточно.

"Не смятам, че съдебната система е толкова болна, колкото някои се опитват да ни внушат", изтъкна бившият служебен премиер.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 месеца

Краси Черият го правеше за забавление. А вие се сърдите на Президента.

11

Анонимен

преди 2 месеца

Съкращения на съдии и прокурори са наложителни и може да ги заместят пенсионери в мирови съдилища. Няма нужда от такъв раздут щат и балонни заплати за нищо правене. Делата на ромите по селата както и за корупция може да се гледат от мирови съдии и МВР. Доверието в сегашната съдебна система е 0 въпреки че гълта по 1 милиард и повече всякаа година както и МВР също.

10

Активист на БКП

преди 2 месеца

Само че не Радев ,а Борисов всяка сряда привиква Цацаров в Банкя !!!