Снимка: БулФото

Няма нищо нередно в това държавният глава да прави срещи във връзка с избора на нов главен прокурор, тъй като между властите трябва да има диалог. Това заяви пред БНТ бившият служебен премиер и преподавател по право проф. Огнян Герджиков.

През последните дни се завърза поредният спор между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, по повод срещите, които държавния глава организира с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощия на следващия главен прокурор. Борисов каза, че това е "намеса в независимата съдебна власт", а Радев припомни, че "не аз каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда."

Още по темата

"Не виждам някаква намеса или недопустима намеса. Това е диалог между властите и за мен той е нормален", коментира проф. Герджиков.

Той каза и че не вижда проблем в предложението на новия министър на правосъдието Данаил Кирилов мандатите на главния прокурор и председателите на върховните съдилища да може да бъдат прекратявани предсточно.

"Не смятам, че съдебната система е толкова болна, колкото някои се опитват да ни внушат", изтъкна бившият служебен премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase