Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако се гласува с машини на местния вот през есента, това ще доведе до пълна катастрофа, смята председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване”  проф. Михаил Константинов

"Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха", коментира той пред Нова тв.

Още по темата
По думите му проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори.

За местния вот обаче, според него, ще се стигне до катастрофа.

"Местните избори са нещо съвършено различно. На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана”, обясни той.

Той посочи, че БСП е единствената партия, която е подобрила резултатите си, но причината за това е "страшно лошият резултат нат предишните избори".

Според него БСП ще подобри сегашното си положение и на местните избори, защото тя загуби катастрофално кметния вот през 2015 г.

"Тя постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история и аз очаквам този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат , но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъде точни”, каза Михаил Константинов.

Той смята, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна -  комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

Коментари Напиши коментар

47

Катстрофа

преди 19 часа

За първи път в историята щяхме да провеждаме меСТния вот с машини, но решихме да се върнем на варианта с меСНия вот, добре изпитан. Стоиш в спортната зала 72 часа, спиш на земята, носят ти хляб, вода. Много хамалогия е, донасяне на чували, смяна на чували, изнасяне на чували. Така докато Фандъкова не я изберат. В Пловдив е по-лесно, тук хвърляме чувалите в реката, но в София е египетски труд. С машини е лошо за икономиката, хората в комисиите няма да вземат по 50лв надник и 200лв почерпка.

46

Пак Унуфри

преди 1 ден

А я сега си представете ако гласуването навсякъде беше електронно и устройствата са включени само от 8:00 до 17:00 в деня на гласуване? Няма ли да е малко трудно някой да се заседи на устройството в някоя секциа и да въвежда име след име и така нататъче? Какво правиме като изчезнат тези гласове на хора които са починали вече, мир на праха им?

45

Унуфри

преди 1 ден

Еми от НАП изтекоха данните на около 1 милион починали хора, които още си седят там и се водят със три имена, ЕГН и т.н. Много ми е интересно дали ако се направи сравнение на хора от този едномилионен списък със гласувалите за евроизборите, дали няма случайно да има съвпадения? Представете си колко е лесно просто да се попълнят да речеме тук таме 10-20 хиляди имена в списъците с гласували от този списък с мъртви души и съответната бройка гласове и бюлетини да отидат за правилната партия.