Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев смята, че от неговите консултации с висши магистрати се създава "изкуствена драма".

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона", коментира той в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата

 
През седмицата премиерът Бойко Борисов разкритикува срещите на президента с висши магистрати, които започнаха от началото на тази седмица. Досега държавният глава проведе разговори с главния прокурор Сотир Цацаров, както и с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков. Радев имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Според Радев това не е намеса в съдебната власт, както заяви премиерът.

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", посочи президентът.
 
В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", посочи президентът и допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори", заяви Румен Радев.

Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

Коментари Напиши коментар

112

Панталей Партизанина

преди 1 месец

Това е едно изключително мъдро изречение изказано от умен но себеотрицателен човек и безстрашен Грипен пилот, какъвто е Г-н Радев. Той заслужава да бъде президент още 5 мандата! БСП победа!

111

Анонимен

преди 1 месец

Естествено, Радев няма какво да прави по избора на главен прокурор. Неговата цел са изборите за депутати на ЕП. Той хитрува, но много елементарно! Като за дeбили. Играе, както обикновено, в подкрепа на бсп. Някой ще попита как? Ми, чрез рейтинга, който се смята, че има, от една страна и с популизма, използван в тезите, които излага.Уж много загрижен за справедливост към бедните и обикновени хора. За мюре е предложен и президентски човек в листата на бсп. Военна хитрост за объркване противника!

110

Зозо

преди 1 месец

Мунчо като има право само да чете на Нова година, какво му влиза в работата изборът на Главен прокурор? Наглец!!!