Снимка: БГНЕС
fallback

Румънският президент Клаус Йоханис поиска от украинския си колега Володимир Зеленски да преразгледа законопроекта на Украйна за етническите малцинства, съобщава "Киев индипендънт".

Това се е случило по време на телефонен разговор на 4 януари.

Законът за етническите малцинства е едно от условията за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Законопроектът беше приет от украинския парламент на 13 декември, но предизвика критики от румънските власти и румънската общност в Украйна. Той все още не е подписан от украинския лидер.

Зеленски изрази "пълната си готовност за намиране на решения" за румънската общност в Украйна, която да се възползва от същите права, които се ползват от украинската общност в Румъния, съобщи кабинетът на Йоханис.

Oще по темата
На 22 декември Министерството на външните работи на Румъния публикува изявление, в което "изразява съжаление", че украинският парламент е приел законопроекта без допълнителни консултации с румънската общност в Украйна и Венецианската комисия - консултативен орган на Съвета на Европа.

Румъния твърди, че законопроектът за етническите малцинства не гарантира в достатъчна степен използването на румънския език като език, на който се провежда обучение в Украйна.

Същевременно Йоханис осъди агресията на Русия срещу Украйна и обеща да предостави допълнителна помощ на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

Власите да си траят, защото поне половината Трансилвания е унгарска земя. Културно, исторически и икономически принадлежи към Унгария! Това е територия горе долу колкото половин България. Затова днес в Румъния не признават Косово.П.П. Да не говорим, че т.н. румънски народ е съставен от кумани, печенези, българи и маджари. Няма никакви романизирани даки през 12 век, когато започва образуването на влашкия етнос. Румъния е напълно изкуствено име.

11

Българин

преди 1 година

Направи ми впечатление тези дни, че от румънското посолство в София са сложили пана с градове, региони и забележителности от Румъния. Вероятно е станало сега покрай Нова година. На едно от тези пана обаче стои Добруджа. Просто Добруджа! Къде е Външно Министерство да вземе отношение по въпроса и докога ще се наблюдава подобна подигравка и провокация с България?

10

Анонимен

преди 1 година

Интересно защо разбираме от румънците, че има такъв закон. Доколкото знам в Украйна има и българско малцинство.

fallback