Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очаква се конвергетният доклад да покаже, че България не е готова да се присъедини в еврозоната на 1 януари 2025 г., но независимо от това банките се готвят именно за тази дата. След приемане на еврото всички левови депозитни, кредитни, спестовни, разплащателни сметки на гражданите и бизнесите ще бъдат превалутирани автоматично по зададения курс. Работи се и по въпроса с банкоматите, тъй като в Хърватия те са причините за дискомфорт след приемането на еврото, това коментира доц. д-р Джеймс Йоловски, главен секретар на Асоциацията на банките в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Хърватия е добър пример за България по отношение членство и прием в еврозоната, като може да видим, че след приемане на еврото в страната инфлацията е била изключително ниска в първите месеци, каза Йоловски. У нас условията са още по-благоприятни, тъй като от 27 години левът е фиксиран за еврото и голяма част от цените в дадени сектори се обявяват в евро у нас. Той допълни, че не бива да очакваме инфлация, породена от присъединяването на страната в еврозоната.

"За съжаление има дезинформация и един субективизъм. Хубаво е да гледаме официалната статистика и да виждаме в макроплан какво се случва. Важно е да отбележим, че само по себе си влизане в еврозоната не води до повишаване на цените, за това има и много механизми, които да гарантират, включително и различни държавни институции, които ще отговарят за това. Разбира се, има други икономически фактори, които биха могли да повлияят. Влизането в ерозоната не води до повишаване на цените, но не означава категорично замръзване, ако се случи нещо друго, което води до повишаване на цените, то ще се отрази.“

Абсолютно всички левови банкови сметки на гражданите и бизнесите (депозитни, кредитни, спестовни, разплащателни) ще бъдат превалутирани автоматично по зададения курс. Това улеснява бизнеса и хората, като няма да има нужда да се извършват действия от тяхна страна. При всякакъв вид карти дебитни и кредитни няма да има промяна или необходимост от издаване на нови.

Законът за приемане на еврото, който се очаква да бъде приет, забранява да има влошаване на условията по кредитите на потребителите. Гостът обясни, че след приемането на еврото начинът на формиране на лихвите може да се промени, но не и стойността на самата вноска.

Обмяната на кешови наличности ще се случи напълно безплатно в банките в рамките на шест месеца, след влизането в еврозоната, след което ще има определена такса за конвертиране. Това е предвидено да продължи 12 месеца, след което ще е възможно само в БНБ. Български пощи също ще предоставят подобни услуги. Гостът сподели, че ако потребител възнамерява да обмени сума над 30 000 лева, то трябва да изпрати заявка в срок от поне 3 дни предварително.

В първите седмици в Хърватия след приемането на еврото е имало недобра организация с банкоматите. За целта гостът обясни, че у нас може да се въведат двойни банкомати, които ще приемат лев до последния ден, а след официалното членство в еврозоната ще работят с евро.

Очаква се да излезе конвергентният доклад, който най-вероятно ще покаже, че присъединяване на 1 януари 2025 г. не би било възможно. Въпреки това, банките в страната се готвят именно за тази дата, дори и тя да бъде отложена те ще знаят, че имат готовност и ще предприемат нужните действия, след като има финална дата.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase