Снимка: архив, БГНЕС

Германското правителство разреши на Украйна да използва доставяни от Германия оръжия срещу военни цели в Русия, съобщи днес в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт, цитиран от ДПА.

Още по темата
През последните седмици Украйна настояваше пред поддръжниците си да получи разрешение да използва оръжия, доставени от Запада, за нанасяне на удари по руските сили на руска територия. Няколко страни, в това число САЩ, вече предприеха подобни стъпки, за да дадат на Украйна повече свобода на действие при използването на доставяните й от Запада оръжия.

Отпускайки военна помощ, множество западни държави поставиха условие Украйна да използва предоставеното оръжие Украйна единствено на украинска територия. Това условие имаше за цел да се избегне ескалация с Русия и да се предотврати прякото въвличане на съюзниците на Украйна в конфликта, отбелязва ДПА.

Напоследък обаче Украйна твърди, че руските сили се възползват от тези ограничения, за да струпват войски близо до границата и да извършват нападения срещу украинска територия.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase