Снимка: БГНЕС
fallback

Тялото на мъж е открито за първи път от местни хора, които орат близката нива.

Леко покрито с пръст, то лежало близо до храсталак с дървета до открито пасище, по което се движели крави, близо до Захалци, малко село в област Буча, западно от Киев, предаде "Ройтерс".

Във вторник местната полиция ексхумира останките, за които се смята, че са на местен човек, тъй като последиците от руската окупация продължават да преследват градовете и селата около украинската столица, близо три месеца след изтеглянето на нахлулите войски.

Тялото е намерено в близост до полицейски контролен пункт, използван от руските войници по време на окупацията, което кара служителите да смятат, че той е бил убит от войниците, обслужващи пункта.

"Всички признаци сочат, че този човек е бил убит от руски войници. Намерихме още тела около контролно-пропускателните пунктове в този район", казва Вячеслав Цилюрик, началник на местното полицейско подразделение. "Смятаме, че този човек се е движел към дома си, когато е бил застрелян."

Когато двамата мъже започнали да разкопават земята, очертанията на трупа започнали да се появяват, а след това Цилюрик посочил като вероятна причина за смъртта огнестрелна рана в гърдите на мъжа.

Мъртвецът е бил облечен с дебело зимно яке, което според Цилюрик подсказва, че убийството е извършено в края на март или началото на април, малко преди руснаците да напуснат Киев. Захалци, както и други градове и села наблизо, са били окупирани за около месец преди оттеглянето на руските сили.

"Видяхме, че по-голямата част от убийствата са станали точно преди руснаците да се оттеглят. Тогава те са загубили всякакво чувство за човечност", казва Цилюрик.

В района на Буча са открити телата на повече от 1000 цивилни, много от които са набързо погребани в десетки плитки масови гробове. Украинската полиция смята, че около 650 души са били застреляни по време на това, което тя определя като екзекуции.

Мъртвият мъж не е имал никакви документи за самоличност, а единственото нещо в джоба на дънките му е била електронна цигара.

Oще по темата

Докато екипът работел, една местна жена от Захалци изтичала през полето към гроба.

"Племенникът ми е изчезнал" - изкрещя тя. "Възможно ли е това да е Виктор?"

Жената, Татяна Иванина, показала на Цилюрюк снимка на млад мъж, но бързо станало ясно, че трупът не отговаря на ръста и теглото на изчезналия ѝ племенник.

"Виктор е в неизвестност от месеци", каза Иванина, докато си тръгваше. "Просто искам да знам какво се е случило с него."

Десетки хиляди украинци като Виктор все още са в неизвестност.

Много от тях, предимно мъже, са задържани и изпратени в контролирани от Русия територии, като понякога са използвани за размяна на пленени руски войници. Други, казва Цилюрик, вероятно са мъртви.

"Само в моя район има 70 изчезнали. Най-трудно е, когато членовете на семействата идват на тези ексхумации", каза той.

Това лято полята и горите около Киев, осеяни с дървени къщички и обикновено любими на хората, които искат да си починат от жегата в града, се превърнаха в места на престъпления.

По-рано този месец украинските власти ексхумираха масов гроб с телата на седем цивилни мъже, за които се смята, че са били измъчвани от руските сили и докарани в гората, за да умрат.

"Хората, които са го направили, не са били хора, а животни. Ще трябва да накажем отговорните за тези варварски престъпления", добави Цилюрик.

След като ексхумацията във вторник приключила, трупът бил натоварен в камион и тялото било откарано в местната морга, където щели да бъдат взети ДНК проби и експертизата щяла да установи окончателната причина за смъртта.

Украйна обеща да преследва участниците във военни престъпления в страната и властите вече са съставили стотици досиета, посочили са десетки заподозрени и са осъдили един руски войник на доживотен затвор.

Ексхумацията беше извършена в същия ден, в който главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд направи необявено пътуване до Украйна, за да обсъди преследването на руснаци за военни престъпления.

Предвиждаше се да се срещне с главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, за да обсъдят усилията на САЩ и международната общност да помогнат за идентифицирането на лицата, замесени във военни престъпления и други жестокости в Украйна.

За живеещите в Захалци и близките градове животът след руската окупация не се е върнал към нормалния си ритъм.

Къщите в Захалци и близкия град Бородянка остават повредени, а някои местни хора казват, че сега се страхуват да се разхождат.

"Трудно е да се живее тук, когато можеш да се натъкнеш на тяло по време на разходка с децата си", казва Тоня, чиято дървена къща гледа към полето, където е намерено тялото.

"Не можем да се възстановим, откакто руснаците си тръгнаха."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 година

Защо избихте толкова хора, за да окепазите руснаците? В пърите 2 дни след завземането от ВСУ на Буча тези трупове не ги е имало, появили са се чак на третия ден. Питайте вашите колячи от Азов какво е станало и как са се съ брали толкова убити при положение, че около това населено място серозни боеве не е имало. Бандеровци или азовци?

21

Гост

преди 1 година

В България трябва да се въведе наказателна отговорност за лъжите на путинофилите. Буча не е фейк. Прочетете анализа на руската медия Медуза ако искате. Няма никакви съмнения в това, че руската армия е отговорна за убийствата на цивилни. А руската държавна телевизия може да показва каквото си иска, те така не бяха те в Крим. Те така нямаше да нападнат Украйна. От Лавров освен лъжи друго не идва.

20

Ааа, не!

преди 1 година

Как не ви е неудобно за повтаряте лъжите за Буча! Интервюто на ВВС по тези въпроси с Лавров, не го ли гледахте. То бива наглост бива , ама това вашето е ужасяващо.Даже да ми изтриете гузно и панически коментара, видеото на ВВС го има дори в Ютюб! Цялото. Има там и отбрани хитри манипулативни изрезки , то може ли и без такива, но го има и цялото. Засрамете се!

fallback