Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски призова Запада да спре да се заиграва с Русия и да й наложи по-строги санкции, за да сложи край на "безсмислената война" в Украйна, като добави, че страната му ще остане независима, но единственият въпрос е на каква цена.

Критиките на Зеленски към Запада нараснаха през последните дни, докато Европейският съюз бавно се приближава към евентуално руско петролно ембарго и докато хиляди руски войници се опитват да обкръжат двата източни града Сиевродонецк и Лисичанск, предаде "Ройтерс".

Три месеца след инвазията си в Украйна Русия се отказа от нападението си над столицата Киев и се опитва да затвърди контрола си над индустриалния източен регион Донбас, където от 2014 г. подкрепя сепаратистки бунт.

Западните военни анализатори виждат в битката за Сиевродонецк и Лисичанск възможна повратна точка във войната след промяната на инерцията към Русия след капитулацията на украинския гарнизон в Мариупол миналата седмица.

"Украйна винаги ще бъде независима държава и тя няма да бъде разбита. Единственият въпрос е каква цена ще трябва да плати нашият народ за свободата си и каква цена ще плати Русия за тази безсмислена война срещу нас", заяви Зеленски в късно вечерно обръщение в четвъртък.

"Катастрофалният развой на събитията все още би могъл да бъде спрян, ако светът се отнесе към ситуацията в Украйна така, сякаш е изправен пред същата ситуация, ако силите не се заиграват с Русия, а наистина окажат натиск за прекратяване на войната."

Зеленски се оплака от разногласията в ЕС по въпроса за повече санкции срещу Русия и попита защо на някои държави се позволява да блокират плана.

Още по темата
ЕС обсъжда шести кръг от наказателни мерки, включително ембарго върху вноса на руски петрол. За това е необходимо единодушие, но Унгария се противопоставя на идеята с мотива, че икономиката ѝ ще пострада твърде много.

Унгария се нуждае от 3-1/2 до 4 години, за да се откаже от руския суров петрол и да направи огромни инвестиции, за да адаптира икономиката си, и докато не се постигне споразумение по всички въпроси, не може да подкрепи предложеното от ЕС петролно ембарго, заяви високопоставен унгарски съветник.

Зеленски заяви, че Русия получава по един милиард евро на ден от 27-членния блок за енергийни доставки.

"Колко седмици още Европейският съюз ще се опитва да постигне съгласие по шестия пакет?", попита той.

"Натискът върху Русия е буквално въпрос на спасяване на човешки живот. Всеки ден на отлагане, слабост, различни спорове или предложения за "успокояване" на агресора за сметка на жертвата означава единствено повече убити украинци."

Коментарите на Зеленски отбелязват втория пореден ден, в който той изостря критиките си към подхода на света към войната.

В сряда той разкритикува предложенията на Киев да направи отстъпки, за да постигне мир, като заяви, че идеята напомня на опитите да се успокои нацистка Германия през 1938 г.

На срещата на върха на ЕС на 30-31 май може да се стигне до разделение между членовете, които искат твърда позиция спрямо Русия, и тези, които призовават за прекратяване на огъня.

В четвъртък руските сили атакуваха от три страни, за да се опитат да обкръжат украинските сили в Сивиеродонецк и Лисичанск, съобщиха украинските военни. Ако двата града, разположени по протежение на река Сиверски Донец, паднат, почти цялата донбаска област Луганск ще бъде под руски контрол.

Настъплението на Русия в Донбас е подкрепено от масирани артилерийски бомбардировки. Украинските военни съобщиха, че в четвъртък са били обстрелвани 50 града в Донецка и Луганска област.

Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай заяви, че за 24 часа в Сивиродонецк са били убити петима цивилни.

В четвъртък той заяви, че около 150 души са били погребани в масов гроб в един от районите на Лисичанск, тъй като за семействата е било твърде опасно да съберат телата и да ги погребат поотделно. Русия твърди, че не се цели в цивилни граждани.

Ръководителят на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний призова в Телеграм за повече западни оръжия, особено "оръжия, които ще ни позволят да поразяваме врага на голямо разстояние".

По-късно руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всякакви доставки на оръжия, които биха могли да достигнат до руска територия, биха били "сериозна стъпка към неприемлива ескалация".

Западните държави, водени от САЩ, предоставиха на Украйна оръжия с голям обсег, включително гаубици M777 и противокорабни ракети Harpoon от Дания.

Вашингтон дори обмисля да предостави на Киев ракетна система с обсег от стотици километри и е провел разговори с Киев относно опасността от ескалация, ако нанесе удари дълбоко в Русия, заявиха американски и дипломатически представители пред "Ройтерс".

"Имаме опасения за ескалация, но все пак не искаме да поставяме географски ограничения или да им връзваме ръцете прекалено много с нещата, които им даваме", каза един от американските служители, който говори при условие за анонимност.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за разоръжаване на Украйна и за защита от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че обвинението във фашизъм е неоснователно и че войната е непровокиран акт на агресия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия очаква Украйна да приеме нейните искания при евентуални мирни преговори. Тя иска Украйна да признае руския суверенитет над полуостров Крим, който Москва завзе през 2014 г., както и независимостта на сепаратистките територии, за които е обявена независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase