Възрастна еврейка, оцеляла след Холокоста, загина при обсадата на Мариупол, съобщава дъщеря й пред новинарския сайт Chabad.org.

91-годишната Ванда Семьоновна Обиедкова се е криела без запаси от вода в замръзнало мазе. Тя е починала на 4 април.

Преди повече от 80 години тя също се крие в мазе, но по време на нацистката окупация на Мариупол. Този път тя се укриваше от руските сили, които бомбардираха града и прекъснаха основните доставки  на хуманитарна помощ.

"Мама не заслужаваше такава смърт", казва дъщеря й Лариса пред Chabad.org. "Нямаше вода, ток, топлина - и беше непоносимо студено", разказва Лариса, която се крие в мазето с майка си. "Нямаше какво да направим за нея. Живеехме като животни."

Всеки момент, прекаран извън мазето, беше рискован, тъй като двама снайперисти са качени до най-близките източници на вода, а безмилостната бомбардировка от небето не спира.

"Всеки път, когато паднеше бомба, цялата сграда се тресеше. Майка ми повтаряше, че не си спомня нищо подобно по време на Великата отечествена война (Втората световна война)".

Родена през 1930 г., Ванда е само на 10 години, когато нацистките окупатори пристигат в пристанищния град и събират еврейското му население през октомври 1941 г.

Войниците прекарали хиляди жители, включително и майката на Ванда, до ров, където са екзекутирани в масов гроб. Малкото момиченце избягало, като се скрило в мазе, когато немски SS офицери пристигнали в дома й, за да отведат майка й. Тя преживява остатъка от нацистката окупация на Мариупол, като прекарва следващите две години в болницата, в която баща й - който не бил евреин - успял да я накара да се регистрира.

Обиедкова е вторият украински евреин, оцелял от Холокоста, за който е известно, че е починал от началото на руската инвазия.

През март 96-годишен оцелял от концентрационен лагер загина, когато руски сили обстрелват дома му.

"Ванда Семьоновна преживя невъобразими ужаси", казва равинът на Мариупол Мендел Коен. "Тя беше мила, радостна жена, специален човек, който завинаги ще остане в сърцата ни."

Лариса и оцелелите й членове на семейството са на безопасно място.

Кметът на Мариупол твърди, че 100 000 души остават в капан в източния пристанищен град, който е подложен на интензивни руски бомбардировки от началото на инвазията.

Градът е ключова стратегическа цел за Москва, която, ако бъде заловена, ще освободи хиляди руски войници за участие в офанзиви другаде и ще позволи на руските сили в анексирания Крим да се свържат директно със сепаратистки сили на изток.

Въпреки множеството ултиматуми от Русия, украинските защитници останаха на лагер в масивния стоманен комплекс Азовстал в Мариупол, където обещаха да се бият до края.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase