Снимка: БГНЕС

Втори огромен масов гроб в Мариупол, ЕС търси как да заобиколи санкциите за газа в рубли. Последните събития около военния конфликт в Украйна предава БГНЕС.

 Русия събира сили за Донбас

Руската армия ще се стреми да поеме пълен контрол над Източна и Южна Украйна, каза висш руски генерал, цитиран от руските агенции.

"От началото на втората фаза на специалната операция... една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна", казва генерал-майор Рустам Минекаев. По думите му ще създаде "сухопътен коридор" към анексирания Крим.

Над 100 хиляди нови войници от Либия и Сирия са изпратени в помощ на руските войски в Украйна.

 Мирните преговори в застой: Лавров

Преговорите между Москва и Киев за прекратяване на огъня на Русия в Украйна "са в застой", каза руският външен министър Сергей Лавров.

 Шефът на ООН ще се срещне с Путин

Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори следващата седмица с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, съобщи Кремъл.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред държавната информационна агенция РИА Новости, че Гутериш ще се срещне с Лавров на 26 април и „ще бъде приет и от руския президент Владимир Путин“.

 Киев блокира капитулацията на Мариупол

Путин обвинява Киев, че е отказал да позволи на украинските войски да се предадат в обсадения пристанищен град Мариупол.

Руското министерство на отбраната заяви, че е готово за хуманитарно прекратяване на огъня в стоманодобивния завод Азовстал, ако киевските войници, укрити там, се предадат.

"На всички военнослужещи от украинските въоръжени сили, бойци от националните батальони и чуждестранни наемници, които свалят оръжието си, ще бъде гарантиран животът, достойно лечение в съответствие с международното право, и предоставяне на качествена медицинска помощ", съобщи Кремъл.

 Руският успех зависи от Мариупол

Успехът на руската военна операция в Украйна зависи от способността й да превземе стратегическия пристанищен град Мариупол, каза областният управител пред АФП. "Инвазията на противника на юг зависи от Мариупол. Врагът се опитва да съсредоточи всичките си усилия върху него", казва губернаторът на Донецк Павло Кириленко. По-рано украинският президент Володимир Зеленски каза, че Мариупол "продължава да се съпротивлява" въпреки твърденията на Русия, че са го превзели, след като го обсаждат в продължение на седмици. Останалите украински сили, барикадирани в завода Азовстал, се държат, а през изминалата нощ с хеликоптер им е доставено оръжие.

 Мишел призовава за достъп до Мариупол

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че е призовал руския президент Владимир Путин в телефонно обаждане да разреши хуманитарен достъп до Мариупол по време на православния Великден.

 Действията на Русия може да са "военни престъпления": ООН

Организацията на обединените нации обвини Русия в действия, "които може да се равняват на военни престъпления" в Украйна.

"Руските въоръжени сили безразборно обстрелваха и бомбардираха населени райони, убивайки цивилни и разрушавайки болници, училища и друга цивилна инфраструктура, действия, които може да се равняват на военни престъпления", каза Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

От началото на войната на 24 февруари до полунощ на 20 април мисията на ООН е документирала и потвърдила, че 2345 цивилни са убити и 2919 ранени, се казва в съобщението.

 Франция изпраща тежка артилерия

Франция изпраща няколко тежки артилерийски оръдия в Украйна, каза президентът Еманюел Макрон. „Доставяме значително оборудване от Милано (противотанкови ракети) до Цезар (самоходни гаубици)“, каза Макрон пред регионален вестник.

 Нови снимки сочат нов масов гроб в Мариупол

Сателитни снимки, направени от компанията Мaxar Technologies на Мариупол в Украйна, сочат, че има втори масов гроб в Мариупол. В четвъртък Maxar обяви, че по снимки се забелязва първият масов гроб, който е бил разширен до старо местно гробище. Предполага се, че там са погребани поне 200 души. На новите снимки на компанията, оповестени късно в петък вечер, се виждат нови изкопани тунели. Предполага се, че в тях може да бъдат погребани до 9000 тела.

 Зеленски: Украйна беше само началото

Украйна беше само началото. Русия има планове за нахлуване и в други страни. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си среднощно обръщение към украинския народ. Цитирайки коментарите, направени от руския генерал Рустам Минекаев в петък, Зеленски каза, че е ясно, че Украйна е само началото. Минекаев, заместник-командващ на Централния военен окръг на Русия, съобщи, че Москва има планове да завземе целия източен регион на Донбас. Там военните ще се свържат с полуостров Крим и ще превземат целия юг на Украйна, чак до окупирания от Русия регион на Молдова.

 Москва с първи данни за потъването на "Москва"

Още по темата

Един член на екипажа е загинал, а 27 са изчезнали при потъването на ракетния крайцер "Москва" миналата седмица. Това е първото официално съобщение на Кремъл след потъването на кораба. За първи път Москва обявява и брой на загинали и ранени. "В резултат на пожар на 13 април ракетният крайцер "Москва" беше сериозно повреден поради детонация на боеприпаси", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Бундесбанк: Ембарго върху руския газ ще струва на Германия 165 млрд. евро годишно

Ако бъде наложено ембарго върху вноса на руски газ, което се обсъжда в Европейския съюз като мярка срещу руската инвазия в Украйна, ще струва на германската икономика около 165 милиарда евро годишно, и ще хвърли най-голямата икономика в Европа в рецесия. Това предупреди Централната банка на страната - Бундесбанк.

 Русия осъди на затвор известен опозиционер

Руският опонент Владимир Кара-Мурза, яростен критик на Кремъл, беше осъден на два месеца затвор по обвинение, че разпространява фалшиви новини за руската армия в Украйна. Новината съобщи неговият адвокат Вадим Прохоров. На 11 април Владимир Кара-Мурза бе задържан пред дома си в Москва. Руската държавна информационна агенция РИА Новости също съобщи за задържането на Кара-Мурза, позовавайки се на неговия адвокат Вадим Прохоров. Ден по-рано Кара-Мурза даде интервю за "Big Picture with Sara Sidner" по CNN+. В него опозиционерът осъди "агресията" на руския президент Владимир Путин в Украйна.

 ЕС търси как да заобиколи санкциите и да си плаща газа

ЕС търси начини да заобиколи санкциите, наложени на Русия, и да плаща за доставките на газ в рубли. Така искането на Русия за плащане в руската валута може да бъде заобиколено ако Европа се съгласи да плаща за газа в евро или долари, които се конвертират в рубли. В документ, изпратен до държавите-членки в четвъртък, Комисията твърди, че предложението на Москва страните да плащат в евро или долари, които да се конвертират в рубли в Русия, "не предотвратява непременно процеса на плащане, който ще отговаря на санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase