Снимка: БГНЕС

Украйна ще стане официален кандидат за членство в Европейския съюз в четвъртък, което е символично, но морално решение след руската инвазия, заявиха министри и дипломати във вторник.

Очаква се лидерите на ЕС в Брюксел да подпишат препоръката на Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, от миналата седмица. След няколко дни на вътрешни дискусии в ЕС не се е появила никаква опозиция сред 27-те държави-членки, заявиха трима дипломати пред "Ройтерс".

"Работим за това да кажем на руския президент Владимир Путин, че Украйна принадлежи на Европа и че ние също ще защитаваме ценностите, които защитава Украйна", заяви пред репортери министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн преди среща с други министри от ЕС.

Според дипломатите Молдова също почти сигурно ще получи статут на кандидатка, въпреки че Грузия трябва да изпълни условията, а именно да преодолее политическата безизходица в страната.

Въпреки някои опасения сред северните страни от ЕС, че приемането на Украйна, която страда от широко разпространена корупция, е нереалистично, външният министър на Дания заяви, че приветства предоставянето на статут на кандидатка.

Още по темата
"Това е много добре и е нещо, което Дания подкрепя с цялото си сърце; искаме да помогнем на Украйна да постигне европейската си мечта", каза Йепе Кофод пред репортери в Люксембург.

Въпреки че кандидатурата ще отбележи стратегическа промяна на ЕС на изток в лицето на руската война в Украйна, на Киев вероятно ще му трябват години, за да стане член на блока, ако изобщо стане.

Украйна вече има договор за свободна търговия с ЕС, но подаде молба за присъединяване дни след нахлуването на Русия. Москва заявява, че "специалната военна операция" се е наложила отчасти поради навлизането на Запада в това, което тя определя като своя законна географска сфера на влияние.

Досега Путин омаловажаваше въпроса за членството на Украйна в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase