Снимка: БГНЕС

Изпълнителният орган на Европейския съюз препоръча на Украйна и Молдова да станат кандидати за членство, което е крайъгълен камък по пътя им от бивши съветски републики към развити икономики в най-големия търговски блок в света.

Ако решението на Европейската комисия бъде ратифицирано, както се очаква, следващата седмица на срещата на върха на лидерите, това ще бъде голямо морално укрепване за Киев. Това ще представлява поредния "удар" срещу руския президент Владимир Путин от страна на Запада след нахлуването на войската му в Украйна.

Пътят на Украйна и Молдова към реално членство в 27-членния блок обаче може да отнеме години, тъй като се нуждаят от реформи, за да отговорят на демократичните и антикорупционните стандарти, съобщава "Ройтерс".

"Украинците са готови да умрат за европейската перспектива. Искаме те да изживеят заедно с нас европейската мечта", заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обявявайки решенията.

В унисон с високопоставената солидарност на западните лидери, тя носеше националните цветове на Украйна - жълто сако и синя риза.

Докато някои страни от ЕС, сред които Нидерландия и Дания, не желаят разширяване на блока, амбицията на украинския президент Володимир Зеленски получи подкрепата на Франция, Германия, Италия и Румъния в четвъртък.

Украйна вече има договор за свободна търговия с ЕС, но подаде молба за присъединяване дни след нахлуването на Русия на 24 февруари. Тя заяви, че е благодарна за официалната препоръка.

Москва заявява, че "специалната военна операция" се е наложила отчасти поради навлизането на Запада в това, което тя определя като своя законна географска сфера на влияние.

"Има различни трансформации, които ние наблюдаваме по най-внимателен начин", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков за хода на ЕС на телефонен брифинг с репортери.

При първото си посещение в Киев след нахлуването на Русия френският президент Еманюел Макрон, германският президент Олаф Шолц, италианският президент Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис заявиха, че Украйна принадлежи към "европейското семейство".

Още по темата

Условия за Грузия

Откакто Украйна и Молдова получиха независимост от Съветския съюз през 1991 г., проруски и проевропейски политици се борят за контрол. Украйна се стреми към статут на кандидат за членство в ЕС от 2014 г., когато протестите в Киев свалиха непопулярния проруски президент.

Освен в Украйна, Русия разполага с войски и в Приднестровието - отцепила се рускоезична провинция в източната част на Молдова.

Комисията постави условия пред стремежа на Грузия да се кандидатира за членство поради вътрешнополитическа криза, като заяви, че тя първо ще трябва да я преодолее.

Русия води кратка война с Грузия през 2008 г. и поддържа военно присъствие в два спорни региона на страната.

Съединените щати обвиняват Русия, че се опитва да спре европейските амбиции на трите страни. Москва отрича това.

За ЕС пътят към членство изисква дълбоки реформи, които да се справят с ендемичната корупция в Украйна. Фон дер Лайен изтъкна корупцията по време на посещението си в Киев на 11 юни.

Според организацията за наблюдение Transparency International Украйна се възприема като една от най-корумпираните страни в света, заемайки 122 място от 180 държави.

Разширяването на ЕС като политика също е в застой от 2018 г. насам. Държавите - членки на ЕС, не могат да се споразумеят дали да приемат в блока други официални кандидати - Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция.

Един от високопоставените източноевропейски дипломати е предпазлив и по отношение на публичната подкрепа на Франция за Украйна преди срещата на върха на ЕС на 23/24 юни, на която лидерите трябва да одобрят плана на Комисията.

"Предпочитам да изчакам да видя какво ще се случи на (срещата на върха), за да го видя на хартия и как ще го формулират. Решенията на ЕС относно статута на кандидат за членство могат да бъдат взети под много различни форми, така че мисля, че действията и резултатите са по-важни от публичните изявления", каза дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase