Снимка: БГНЕС

В понеделник руските сили завзеха територия покрай фронтова река в Източна Украйна, а президентът Володимир Зеленски прогнозира, че Москва ще увеличи атаките преди срещата на върха на европейските лидери, която се очаква да приветства кандидатурата на Киев за присъединяване към ЕС.

Сепаратистките пълномощници на Москва заявиха, че са завзели Тошкивка - град на западния бряг на река Северски Донец, контролиран предимно от украинците, южно от Северодонецк, който се превърна в основен град на бойното поле през последните седмици, пише "Ройтерс".

Украйна призна, че Москва е постигнала успех в Тошкивка и заяви, че руснаците се опитват да се укрепят там, за да направят пробив в по-широкия украински джоб в източната част на Донбас. Тя също така потвърди руското твърдение, че е превзела Метьолкин в източните покрайнини на Севердонецк.

"Очевидно е, че през тази седмица трябва да очакваме от Русия засилване на враждебните ѝ действия", заяви Зеленски във видеообръщение в неделя вечер. "Ние се подготвяме. Готови сме."

От своя страна Москва осъди решението на Литва, член на ЕС, да забрани транспортирането на някои основни стоки до Калининград - руски аванпост на Балтийско море, заобиколен от територия на ЕС.

Литовската забрана, влязла в сила в събота, блокира доставките на въглища, метали, строителни материали и съвременни технологии за аванпоста. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече този ход незаконен и безпрецедентен и заяви, че Москва скоро ще обяви отговор.

Още по темата
Очаква се на срещата на върха по-късно тази седмица лидерите на ЕС да дадат благословията си Украйна да стане официален кандидат за членство - решение, което ще бъде отбелязано като триумф в Киев.

Въпреки че ще са необходими години, за да влезе Украйна в ЕС, достигането на блока дълбоко в сърцето на бившия Съветски съюз ще доведе до една от най-големите икономически и социални трансформации в Европа след Студената война. Украйна подаде молба за присъединяване само четири дни след като руският президент Владимир Путин нареди на войските си да преминат границата през февруари.

Путин заявява, че "специалната военна операция" има за цел да разоръжи съсед, който Русия смята за заплаха, и да защити рускоговорящите там. Киев смята, че истинската цел на Москва е да възстанови контрола над Украйна и да заличи националната ѝ идентичност.

В най-силната стъпка, предложена досега от Киев за налагане на културен разрив с Москва, украинският парламент прие в неделя законопроекти, които забраняват публикуването на книги или публичното излъчване на музика от граждани на постсъветска Русия.

Мерките, които се нуждаят от подписа на Зеленски, за да станат закон, "имат за цел да помогнат на украинските автори да споделят качествено съдържание с възможно най-широка аудитория, която след руската инвазия не приема никакъв руски творчески продукт на физическо ниво", заяви министърът на културата Олександър Ткаченко.

През март руските сили претърпяха поражение при нападението на столицата Киев, но оттогава започнаха нова атака, за да завземат още територии на изток и да укрепят позициите си на юг.

През последните седмици войната навлезе в брутална фаза, като руските сили съсредоточиха огромната си артилерийска мощ върху държан от Украйна джоб в Донбас, за който Москва претендира от името на сепаратистите.

Голяма част от боевете се водят по поречието на река Северски Донец. Руската информационна агенция ТАСС цитира Виталий Киселев, помощник на министъра на вътрешните работи на самопровъзгласилата се сепаратистка администрация на подкрепяната от Русия Луганска народна република, който заяви в понеделник, че град Тошкивка е "освободен".

Градът е разположен на западния бряг на реката, южно от побратимения на Северодонецк град Лисичанск, който е ключов украински бастион.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай призна, че руската атака срещу Тошкивка "е имала известен успех". Той каза, че руските сили се опитват да пробият и да се укрепят там и край малкото село Устиновка, разположено по-на север по поречието на реката. Руснаците са докарали там огромно количество тежка техника, включително танкове.

Той също така потвърди твърдението на Русия, че е превзела Метьолкин в източните покрайнини на Севердонецк. "За съжаление, днес Метьолкин не е под наш контрол", каза той.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк заяви, че руските сили контролират около две трети от града, включително повечето жилищни райони, а Москва продължава да хвърля сили към украинците в опит да ги превземе напълно.

"Надявам се, че градът ще се задържи и след като има предимство в огневата мощ, ще можем да го освободим, без да го напускаме преди това", каза той.

Международната загриженост е съсредоточена върху опитите да се възстанови украинският износ на храни, който сега е спрян от фактическата руска блокада. Украйна е един от водещите източници на зърно и хранителни масла в света, което води до опасения за недостиг и глад в световен мащаб.

"Призоваваме Русия да деблокира пристанищата", заяви пред репортери ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел. "Немислимо е, не може да си представим, че милиони тонове пшеница остават блокирани в Украйна, докато в останалата част на света хората страдат от глад."

"Това е истинско военно престъпление, така че не мога да си представя, че това ще продължи още дълго", каза той при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Русия обвинява за кризата с храните западните санкции, които ограничават собствения ѝ износ.

Войната също така наруши световните енергийни пазари, включително руските доставки на нефт и газ за Европа, които все още са основният източник на енергия за континента и основният източник на доходи за Москва. Москва обвинява санкциите на ЕС за намаляването на износа на газ по тръбопроводите, като твърди, че санкциите са ѝ попречили да възстанови помпеното оборудване, изпратено за ремонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase