Снимка: БГНЕС

По-рано днес изпълнителният орган на Европейския съюз подкрепи предоставянето на официален статут на кандидат за членство на Украйна, което е сериозна политическа промяна, предизвикана от руската инвазия.

Комисията отправи същата препоръка и за Молдова, но заяви, че Грузия все още не е готова за кандидатстване. И в трите държави има сепаратистки региони, подкрепяни от Русия.

Ето някои препятствия, които бившите съветски републики ще трябва да преодолеят, за да се присъединят към ЕС, представени от "Ройтерс":

Колко време ще отнеме?

Въпреки че препоръката бележи стратегическа промяна на изток от страна на ЕС в лицето на руската война в Украйна, на Киев вероятно ще му трябват години, за да стане член на 27-членния ЕС, ако изобщо стане такъв.

От Украйна ще се изисква да проведе икономически и политически реформи и е малко вероятно блокът да приеме страна в състояние на война.

В мирно време на Полша, съседна на Украйна страна със сходно население и комунистическа история, ѝ бяха необходими 10 години от подаването на молба за членство през 1994 г. до реалното присъединяване през 2004 г.

Турция, от друга страна, получи официален статут на кандидат за членство през 1999 г., но в момента няма изгледи да се присъедини.

Преговорите за членство бяха прекратени, тъй като връзките между Анкара и блока се влошиха, включително заради репресиите на президента Тайип Ердоган срещу критиците след опита за преврат през 2016 г. и други примери за това, което блокът твърди, че ерозира демокрацията и върховенството на закона.

През последните години кандидатурите на шестте балкански държави за членство в ЕС бяха усложнени и от въпроси, включващи миграцията, организираната престъпност и взаимните разногласия в региона.

Процеси и реформи

Лидерите на ЕС ще обсъдят предложението на Комисията за членство на Украйна по време на срещата на върха в Брюксел на 23-24 юни. Всички те трябва да се съгласят, за да може статутът да бъде официално предоставен.

След като това стане, Киев ще започне преговори за привеждане на законодателството си в съответствие с това на ЕС.

"Украйна вече е въвела приблизително 70% от правилата, нормите и стандартите на ЕС. Въпреки това все още предстои да се свърши важна работа по отношение на върховенството на закона, олигарсите, борбата с корупцията и основните права", заяви ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Молдова - друга бивша комунистическа страна, която сега се опитва да се отдалечи от орбитата на Москва - е "на истински прореформаторски, антикорупционен и европейски път", каза фон дер Лайен, въпреки че все още има "дълъг път за извървяване".

Грузия, която през 2008 г. водеше кратка война с Русия, трябва да преодолее политическата поляризация, за да може да осъществи реформите, необходими за членство в ЕС, каза тя.

И за трите страни Комисията препоръча изграждането на независима съдебна система, както и качествени обществени услуги, борба с организираната престъпност и прекомерното влияние на лични интереси в обществения живот.

Политически възгледи

Ако и когато всичко това бъде направено, присъединяването на Украйна трябва да бъде одобрено от всички правителства на ЕС и от Европейския парламент, което означава, че процесът винаги може да бъде спрян поради политически причини.

Нидерландия, Франция и Германия са сред страните от ЕС, които се противопоставят на приемането на нови членове през последните години.

Сега обаче Киев получи решаващата подкрепа на Париж и Берлин - най-големите сили на блока - когато техните лидери заявиха в четвъртък в Киев, че Украйна принадлежи към "европейското семейство".

Новият геополитически импулс, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, бележи скок напред за Киев по пътя му към членство в ЕС - без да определя крайния резултат.

Последното голямо разширяване на ЕС беше през 2004 г., когато към него се присъединиха осем бивши комунистически източни страни, включително балтийските държави, Полша и Словения. През 2007 г. ги последваха Румъния и България.

Хърватия се присъедини последна през 2013 г., но оттогава блокът загуби една, когато през 2020 г. Великобритания стана първата страна, която напусна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase