Снимка: Bulphoto, архив

Български превозвачи излизат в Брюксел на масов протест. Те се обявяват срещу готвените нови европейски промени в областта на международния транспорт, известни като пакета "Макрон".

"Ние протестираме срещу двойния стандарт, срещу дискриминацията на страните от Източна Европа, срещу нарушавне на изконни права на граждани на ЕС като свободно придвижване на хора, срещу нарушаване на едни от основните стълбове на ЕС, а именно общия пазар. Очакваме исканията ни да бъдат чути и евентуално приети", сподели Йордан Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

В протеста ще се включат и шофьори от Румъния, Полша, Литва и Унгария.

"Готови сме на всичко. Защото тук става въпрос за тотална загуба на бизнес. Тези хора ще си загубят работата, както и всички, на които те дават хляб", категоричен беше Ангел Траков.

Според Карлос Контрера от ВМРО приемането на пакета "Макрон" ще се отрази много тежко на националната икономика и в частност на столицата. По неговите думи, ако се развие негативният сценарий и мерките бъдат приети, малките превозвачи ще фалират, а средните и големите компании ще трябва да намалят работните места. Според него само за столицата е възможна загуба на около 10 хиляди работни места.

"Във финансово изражение за Столичната община рискът е следният - загуба на данъци. Има редица проекти за развитие и ако тези регулации влязат в сила, много е вероятно те да бъдат замразени или директно да се откажат от тях, което значи загуба на инвестиции, загуба за възможността на развитие и нови работни места", заяви Контрера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase