Снимка: архив, Булфото

Под пълна блокада с тирове ще се окаже площадът пред Европейския парламент в Брюксел на 10 януари. Българските превозвачи, основното ядро от които е в Пловдив, ще струпат 150 камиона. Наети са два самолета, които да превозят протестиращи, пише "24 часа".

“Около 600 души с трикольори, плакати на английски и скандирания категорично ще заявят, че мерките в пакета “Мобилност” обричат на фалит българския международен транспорт. А той формира 17% от БВП и носи около 13-14 млрд. Лева годишно”, заяви Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози.

По думите му браншът е обединен както никой друг път срещу голямата заплаха. Преди празниците Петърнейчев с колеги обиколи пловдивските транспортни фирми, за да уточни последни детайли около големия протест в Брюксел.

Той ще започне в 9,30 часа точно когато транспортната комисия към Европарламента ще заседава, за да вземе решение по пакета предложения за промени в работата на международните превозвачи, които бяха предложени от френския президент Еманюел Макрон. Мерките предвиждат на всеки четири седмици водачите да се прибират в страните, където са регистрирани фирмите.

“Пуснали сме уведомително писмо до белгийските власти, че ще блокираме пространството пред Европейския парламент. Разрешението е за 150 транспортни средства”, допълни шефът на асоциацията, който е член на ИРУ със седалище в Женева. Български транспортни фирми ще платят двата чартъра, които да извозят протестиращите до Брюксел.

“Браншът е обединен около каузата, защото, ако мерките се приемат, това означава фалит”, каза Петърнейчев. Той очаква на протеста да се присъединят представители на Румъния, Унгария, Латвия и Полша, които също са застрашени от пакета “Мобилност”. “На съвета на министрите на 3 декември 8-те източноевропейски държави плюс Малта гласуваха против мерките, добили популярност като “Макрон”. Но в последния момент Чехия и Словакия се отказаха да ни подкрепят”, допълни Петърнейчев.

Според него надежда има. Осъществени са поредица от срещи с представители на всички политически сили у нас, които са декларирали подкрепа. Всички български евродепутати са уверили, че ще се присъединят към протеста на нашите превозвачи в Брюксел.

Един от камионите ще се ползва за сцена, от която ще се произнасят речи, а от тонколони ще звучи революционна музика. Ораторите ще изтъкнат, че 150 000 са обречени да останат без работа. Отделно фалитът на българските международни превозвачи може да повлече и съпътстващи бизнеси с нефтопродукти, за гуми, лизингови компании и т.н. “Подновили сме изцяло автопарковете си с камиони Евро 5 и Евро 6. И когато отговаряме на всички европейски условия, ни извадиха пакета “Мобилност”, за да ни изхвърлят тотално от пазара на ЕС”, коментира Петко Ангелов, председател на Камарата на автомобилните превозвачи у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase