131

Lan

преди 4 години

ВИИ, тогава ученето само в една област е било силно ограничено, по идеологически причини. За това пък са завършвали доста качествени лекари, учители, инженери и т.н. Сега си го правим сами! И не е само в икономическата област. Безумно глупаво е да продължаваме да го правим с идеята, че комунизмът е виновен! И всичките настоящи злини да са наследство от комунизма - какво?! Стоим и се вайкаме.

130

Lan

преди 4 години

ВИИ, на ясно съм, че абсолютно всички висшисти са изучавали идеологията на комунизма, както и неговата история в България. Наясно съм и че икономическите специалности са били опорочени, просто защото няма как да учиш истинска икономика, тя не се кобинира с идеологията, ограничавали са се само и единствено до плановата такава. Ключовата дума е "учеше", сега ученето го няма, по всички специалности, не само по икономика. А вече писах - идеологията на комунизма ОЩЕ се учи по света :).

129

Анонимен

преди 4 години

До Lan 134Като има глад за кадри в София, да назначат от провинцията! В провинцията за 1 учителско място кандидатстват 30-40 учители. Докато има хиляди безработни учители, нямате право да твърдите, че имало глад за учители.Цялата пропаганда е, за да привлечете студенти в педагогическите специалности на фона на демографската криза. От стотици дипломирани учители ще работят само малцина по специалността си, другите ще си останат с пропиляно време, пари, нерви, тежест за родителите.

128

Анонимен

преди 4 години

До До Анонимен 133Нали го написах ясно и точно- връзки и партийни протекции.Не е само в образованието. Цялата държавна администрация се назначава като при Бай Тошо. Всички на държавна хранилка живеят като при социализма. При тях капитализмът още не е дошъл.

127

ГРАД КОЗЛОДУЙ

преди 4 години

А ИМА ЕДНА ПЕСЕН НА РОСИ КИРИЛОВА УЧИТЕЛКО ДОБРА ЦЕЛУВАМ ТИ РЬКА

126

ГРАД КОЗЛОДУЙ

преди 4 години

НЯКОГА УЧИТЕЛИТЕ БИВАХА УВАЖАВАНИ А СЕГА ОСОБЕНО ПОСЕЛАТА РОМИТЕ ЗАПЛАШВАТ И УНИЖАВАТ УЧИТЕЛИТЕ

125

Lan

преди 4 години

133, информацията ти може и да е била актуална преди 20г. Макар, че и тогава една приятелка, когато си защити аспирантурата, ясно и категорично реши да не става учен. Просто защото не й се живее с мизерни пари. В момента в който и университет, по която и да е специалност да поискаш да се разваваш на академично ниво, ще те вземат. Въпросът е дали човек с потенциал ще работи за 500лв...Иначе за учители е малко спорно - в София определено има глад за кадри.

124

До Анонимен 128

преди 4 години

Кажи си го кратко и ясно:1. Назначенията стават като през соца - само с връзки, като партийното членство дава допълнителна преднина.2. Новото е само изобилието на ВУЗ-ове, създадени с цел да осигуряват допълнителни приходи на михлюзите от БАН и на още някои връзкари - чете едни и същи остарели лекции в 10 ВУЗ-а, макар че основното му работно място е някой институт, където се мярка веднъж седмично. Същевременно, за мотивираните млади хора няма работни места и те ги търсят извън България!

123

До 129

преди 4 години

Кога ще подлагаме на изпити депутати, съдии, некадърни лекари причиняващи смърт на пациенти? Тези учители освен на изпити искат и на психо тестове да ги подлагат.

122

АНОНИМЕН

преди 4 години

Не е само заплатата причина за недостига на учители, а неговият авторитет сред учениците. Учителят не е учил висше за да бъде звероукротител на роми , на които не им се учи и знаят ,че могат да си правят каквото искат в час и в училище . По-добре клас и с 8 деца на които им се учи , а не паралелка с роми , които ги няма с месеци на училище щото са или по Англия, Испания или Гърция. През останалото време или берат гъби или череши, но ги няма в училище .Няма по-голяма простотия от Делигирани бюдже

121

Анонимен

преди 4 години

Има ли статия за новите изпити, на които ще се явяват учителите на всеки 4 год.?Изпити, на които неудобните ще бъдат отстранявани.

120

Анонимен

преди 4 години

Докога ще разпространявате, че нямало учители?УЧИТЕЛИ ИМА. Но назначават само връзкари и партийни членове. Директорите игнорират молбите на хора без връзки. Нямаш ли връзки, няма да вземат учител на работа даже за 1 седмица по заместване. Никой не се интересува кой е кадърен и кой- не.Спрете да пишете неверни неща. Целта е само една- да се напълнят ВУЗ-те с бройки по педагогическите специалности и да прибират парите на студентите. Не се наядоха ВУЗ-те!

119

мюмюнчо

преди 4 години

неграмотници стават политици,министри,депутати,журналисти и всякакви други длъжности заемат защото у нас вече няма хора и за тези заплати дето плащат на учителите друго не може да се очаква

118

Клементина

преди 4 години

До *** до 67Абе, човек, спри се, и със запетайките не си добре! Голямо самочувствие, примери с Бръшляновата лига ... Ти на кое образование си продукт - на комунистическото или на посткомунистическото, че си такъв ***?

117

Бивш учител

преди 4 години

До Анонимен"Заплатите на университетските преподаватели често са по-ниски от тези на учителите. Въобще, цялата образователна система е в окаяно състояние."------Ти пък, то държавата е в окаяно състояние и е на автопилот от години. Автопилот, като на Боинг, обаче....

116

Lan

преди 4 години

93,виж озлоблението към всички, които са по- от теб самия, това е наистина ужасно негативно наследство от комунизма! Завист и злоба към по-умните, към по-богатите, към по-успелите...а не схващаш, че колкото повече има от тези последните, е по-добре и за теб, дори и чистач да си. Едно е да си чистач в Нигерия, друго е в Норвегия...

115

Бивш учител

преди 4 години

До A "Глупости - в тегническите ВУЗ се учеше сериозно, а идеологическите дисциплини бяха изключително малко, колкото за обща култура."В технически Вузове, софийски, са учили и двамата ми сина.Съвсем не е това, които беше едно време. Сега , половината преподаватели са там, за да се правят на велики, да им тече стажа, докато въртят частния си бизнес и лежат на лаврите, че са някои.Другата половина-които става нещо от тях-емигрират или в частния бизнес.Няма и преподаватели вече, като хората.

114

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 102По действащия закон преподавателите в университетите не могат да са учители, освен ако не притежават учителска правоспособност. А не всички я имат. По-интересен е въпросът, защо професорите кандидатстват за учители. Знам, че повечето хора смятат, че професорите в България нямат финансови проблеми, но това далеч не е така. Заплатите на университетските преподаватели често са по-ниски от тези на учителите. Въобще, цялата образователна система е в окаяно състояние.

113

Бивш учител

преди 4 години

Последните изречения обясняват всичко. Стартовата заплата на касиерка в известна столична верига хранителни магазини е 1250 лева, със средно образование. Виси на вратата на магазина обявата от месеци.Ха сега, да помислим.11-12 години средна образование, 4-5 години да ти "пилят мозъка" с над 30 изпита в Су или друг Вуз, и да ти предложат 800 лева заплата??? А аз се чудех, защо министерски и депутатски синчета и щерки напускат банки, бордове и фондации и подават молби за учители....

112

ivailo

преди 4 години

Неграмотни и тройкаджии, се натискат и стават журналисти... В това сайтче - също :)