358

Анонимен

преди 4 години

Но оттам нататък Германия вече става малко по малко същата балканска реалност като при нас. Статистическият шанс е, че ако като българин отидеш да работиш в Германия, ще работиш и живееш със същите балкански субекти от които се оплакваш в БГ. Така че аргументът "там има ред, чистота и няма шашми и простотия" отпада и е накрая само въпрос на пари.

357

Анонимен

преди 4 години

До NKLБрутна заплата! Именно. Защото в Германия от 10000 евро бруто ти остават 5500 нето. А в България от 10000 евро бруто ти остават 8800 евро нето. Безспорно е, че за хора на ниско/средно професионално ниво, заплащането в Германия позволява значително по-лесен живот отколкото в България. В крайна сметка неща като почивка в Турция, нов ай фон, кола и други струват еднакво навсякъде. И ако пестиш 10% от доходите ти в Германия ще имаш повече пари за такива неща отколкото с 10% от БГ заплата.

356

Анонимен

преди 4 години

До АнонименАз плащах държавна здравна застраховка от 860 евро (около 700 са кранкенферзихерунг и около 160 са флегеферзихерунг) на месец преди да мина на частна (330 евро на месец). Нали все някой трябва да издържа тоя комунизъм.

355

Анонимен

преди 4 години

Германецът внася всеки месец поне 200евро здравни осигуровки, българинът 17 лева.Как да са еднакви заплатите на здравния персонал? То е ясно, че всеки иска медицинско обслужване без пари ама не става.

354

Анонимен

преди 4 години

Само в Чикаго вече има над 200000 Българи, мини БГ, където се обърнеш БГ. Въобще някой остана ли в това блато България?

353

Анонимен

преди 4 години

Това не е избора на една сестра, това е избора на над 2000000 българи...Население на БГ 7 млн ама само по книга, имаче няма град в Европа без да срешнеш някой Българин. Обезлюдаването е масово, държавата не е интересува.Само ги вижте онези 240 тулупа на първи ден заседание след ваканция всичко на телефоните и празни погледи. Държавата колабира бавна и мъчителна смърт. RIP БГ, след 20г, население 3 млн

352

NKL

преди 4 години

Тодоре, живееш в Щутгарт но май не си помирисвал Германия изобщо... Какви 1400-1500? заплата за Германия те гонят? Минималната часова ставка е 9.20? при 22 работни дни по 8 часа си на 1700?. Тези сестри не работят на минимална ставка и отделно им се заплаща добавка нощен труд, добавка труд през уикенда итн които допълнително са освободени от данъци. Брутната заплата на една мед сестра спокойно може да достигне 2300-2500? месечно.

351

Пецата

преди 4 години

Странно,не им ли стигнаха милионите инженери лекари учители от Сирия Афганистан Ирак.

350

Тодор,Щутгарт

преди 4 години

Когато като мед сестра вземе 2900,да ми се обади.Ще и дам още 2900.Статията е пълен фейк.В най добрият случай,след 2-3 години получават 1400-1500

349

Анонимен

преди 4 години

Написал някъв ..уреден живот в Германия а България било катаджии ,ало измамници и прочие И разбирам има 2 вида българи ,едните не са живяли в чужбина и мисленето им е супер неразвито ..Мислят че живота в чужбина е лесен ,богат а в интерес на истината живееш по същия начин но все едно вземаш 300 лв повечеАко примерно вземаш 1000 в БГИ затова се връщат по близо 30 хиляди българи всяка година

348

Анонимен

преди 4 години

Живея в голям град в САЩ ,изкарвам месечно между 3 и 3500.Наемът ми е 1300 и имам още 100 други неща да плащам Пълна глупост почвам да мисля че е стоенете ми тука и обмислям дали да не се завърна в БГ и да запиша информатика и да се уча на програмиране ..Голяма част от пишещите тук хал хабер си нямат какъв е живота е чужбина и това че вземам 600-700 лв ..Незнам колко зле трябва да си !!!

347

Deutschlandmoichlant

преди 4 години

С Hast du schmerzen? ... трябва още много ... докато го научи тоя немски ще трябва на пенсионерите да чисти .... тука такива трябват за мръсната работа .... и така ще отлетят годините в учене да беше учила на времето сега ще ти е трудно малко, но за минималната заплата ще те вземат тези 2900 незнам за бруто ли за нето ли говориш ще ги видиш през крив макарон ..... ти си продължавай да учиш...

346

Анонимен

преди 4 години

:))))Колега, не схващаш ли, че тези, които делят нацията, са *** и са от един отбор?

345

Анонимен

преди 4 години

Казват, че в Германия имало вече доста над 300000 българи. И ако обърнем внимание на това, че България е държава с доста малко насение, правете си сметката колко Румънци, Сърби, Хървати, Косовари, Албанци, Турци, Гърци, Сирийци, Афганистанци, Пакистанци, Иракчани и т.н. има в Германия. Те нарочно ги смятат тези с немски паспорти за немци и тези родени в Германия за немци. Защото иначе в големите градове чужденците гонят 40-50% от населението, а немци има останали основно по селата.

344

Анонимен

преди 4 години

Те в момента набират такива от Косово щото им излиза супер евтино на Германците и даже само Болногледачи , никак не са глупави че си вкараха милион и нещо Бежанци , дават им Социални пари и никога няма да ги върнат обратно

343

Естествено че

преди 4 години

390лв. Спор има ли? Няма да ставаме предатели на нацията за някакви 2400 евро я! Има си хас! Ама ха? Я ги дайте тия, дето пишат подобни статии да им отеснее светът!

342

Анонимен

преди 4 години

2900 ама без задалжителните Данаци някаде към 1800 ......явно не разбират тука в тоа сайт мн от Германски заплати

341

без ниво С1 забрави

преди 4 години

Статията копирана от сайта на Дойче веле ясно , но с тва учене на немски с България няма да може да работи това което иска в Германия , така че ще трябва да си приготви пари за следващо ниво на Немски в Германия и така до ниво С1 а С1 в Германия я и хора които живеят от 20 г в Германия

340

Анонимен

преди 4 години

Чак пък предатели и страхливци... По-скоро са смели, че се хвърлят в неизвестността на чуждата страна. А дали ще са по-добре и по-щастливи... божа работа. Но вероятно ще са по-добре ако избора е м/у държавна работа в Бг (без възможност за далавери :-)) и държавна работа в чужбина. Хубавото е че вече има относително свободен пазар на труда и всеки може да пробва и прецени за себе си. Аз имам колеги, които работиха квалифицирана (ИТ) работа в Дания и се върнаха защото не се чувстваха добре там.

339

Анонимен

преди 4 години

339 това което си написал е изумително, вярваш ли си за какви предатели говориш бе уффф хората искат да живеят нормално и го правят извън бг.