96

9999

преди 5 години

До Teen 92 Защо ли не ти вярвам, да не си на десет ???? Живееш в чужбина , казваш . Мдааа , в чужбина не плащат данъци , там няма социална система . Родителите ти плащали образованието - хм ??? Пак не ти вярвам. Детски получаваш ли ????? И ако останеш в чужбина като започнеш да работиш , приготви се - ще ти взимат една не малка част от заплатата за данъци , предназначени за социални плащания ПС- разсъжденията ти са на 3 годишен , или си вундеркинд , или си най-обикновен ***

95

Баян

преди 5 години

В съседна малка Македония е 403 лева минималната пенсия, а стоките им са по евтини, но ние с тия 240 пиявици и слуги в парламента няма да прокопсаме, докато не ги изгоним.

94

Анонимен

преди 5 години

доTeenГосподине, очевидно си напълно дебългаризиран, така че едва ли трлябва да пишеш тук.

93

123

преди 5 години

Спешно трябва да започне прочистване на държавата от ду.ха.чи герББ!Ду.ха.чи герББ трябва да платят с кръв предателството към България!

92

Анонимен

преди 5 години

До АнтитарикатАрогантно е да искаш от мен да те издържам! Тази солидарност се и.зроди в тежка злоупотреба! Държавата не е благотворително дружество, това не чувал от който всеки да бърка и взима! На мен ми писна да работя, за да може търтеите да си живуркат безгрижно! Това ли е твоята справедливост? Не може в това наше общество да има култ към мързела и посредствеността, не може търтеите да са най-важни и обгрижвани.

91

Факт

преди 5 години

До недоученият 92 ТеенЯко си се объркал. Щом живееш и работиш в чужбина, към теб се прилагат законите на държавата, в която си и никой не те кара да издържаш българските пенсионери. Ако работиш и живееш в България, ще спазваш пак законите на държавата, в която си, а в България пенсионната система е тази на Бисмарк, при която работещите внасят осигуровки и с тях се плащат пенсиите на старите хора, които преди това са правили същото - работели са и са внасяли осигуровки, с които са плащани пенси

90

Антитарикат

преди 5 години

Аз лично съм на 39 години и трудно влизам в категорията дядо. Отговорът ти е: Не трябва. Не трябва и да си българин. Много е досадно.Лека от мен.

89

До 89

преди 5 години

Прав си, след 15-20 години тази сума ще е жалка, но едва ли ще доживеем до тези години. Обикновеният пенсионер от трета категория ще работи до 65 години, вместо до 60 години, както беше, и едва ли ще доживее до 80-85 годишна възраст. При жените по-може да се получи, но когато и те започнат да се пенсионират на 65 години и при тях много няма да доживеят тези 15-20 години след пенсионирането. Сега през 2018 жените се пенсионират на 61 години и 2 месеца, вместо на 55, както беше преди.

88

Teen

преди 5 години

Майчице мила, как наскачаха :) Ей, дедовци, образованието ми се плаща от родителите ми. С които сме в чужбина от много години. И да, принудиха ме да науча литературен български въпреки очевидната ми досада. Тях пък, нещо ги тресе носталгията. Българията не ми е супер желана дестинация. Защо трябва /евентуално/ да изхранвам с осигуровки български пенсионери? Това ми бе въпросът.

87

Анонимен

преди 5 години

ГЕРБ успяха да постигнат уравниловка при пенсионерите, каквато и преди 1989 година нямаше. Постигнаха го с две прости суми - с прекалено висока минимална пенсия и с прекалено нисък максимален осигурителен доход. Принципно най-добре е максималния осигурителен доход да е колкото 10 минимални работни заплати, т.е. за 2018 трябваше да е 5100 лева, а през 2019 да е 5600 лева. Минималната пенсия е най-добре изобщо да я няма, но ако я има трябва да е не повече от 20% от минималната заплата.

86

Анонимен

преди 5 години

До интересноНавсякъде се плащат социални помощи в развитите страни, в Африка не са чували за помощи и пенсии. Въпроса е в това, че социалните плащания непрестанно нарастват, те трябва да се вкарат в някакви граници, трябва да се впише един процент от БВП направо в конституцията и да се спрат всички спекулация, искания, протести и т.н. на тази тема. Раздутата социална система възпитава в мързел, простотия и посредственост - това ли трябва да е нашата цел като общество?

85

Анонимен

преди 5 години

До ЖоНяма смисъл нищо да изчисляваш. Осигуровките, които внасяш сега, може да са стабилни, но след 15-20 год. тази сума ще е жалка. Сега изчислената ти пенсия, може да ти се струва солидна и си решил, че ще имаш спокойни старини, но цените растат драстично всеки месец. След 15-20 год. пенсията, която сега си изчислил, ще е едно нищо. И 1 куп млади хора ще реват, че не искат техните вноски да отиват за твоята пенсия.

84

До 77

преди 5 години

Ако се осигуряваш на минимална заплата, определенета ти по формулите пенсия ще е под минималната пенсия, т.е. докато има минимална пенсия ще взимаш минимална пенсия.

83

смирен депутат

преди 5 години

На пенсионерите 207 лв за цял месец защо не им стигат? Неблагодарници!

82

До 80

преди 5 години

А ти не схващаш ли, че НОИ и държавния бюджет са едно и също нещо? Как да ти нарисувам за да загрееш?

81

До 76

преди 5 години

Би ли ми обяснил, какво става, ако приходите от осигурителни вноски за пенсии са 7 млрд. лева, а за помощи се плащат 5 млрд. лева и още 8 млрд. лева за пенсии. Фалита на НОИ, както си написал, нали.

80

Жо

преди 5 години

До 46 "До Жо"НЕ ЗНАЕХ, че промените са от догодина.Аз си изчислих моята пенсия по стария начин. Работил съм тежък физически труд и категория, както и категория.. Като се приравниха годините към категория се получи, че имам 53 години, 3 месеца и 8 дни трудов стаж.

79

Антитарикат

преди 5 години

Не става "всеки за себе си", пичове!! Така е било по турско. Ама и тогава не е било правилно. Затова са били 500 години, а не 50. Колкото повече се делите, толкова по-слаби ставате. И хановете са ви го казвали. И на тъпия парламент го пише, ама нали сте модерни по евроатлантически. Капиталистически ценности, едно-друго... Не е важно колко си извадил за себе си, а колко от хора, които нямат твоята сила, са прокопсали покрай тебе. Това е да си мъж, човек и лидер. Другото е егоизъм и арогантност.

78

999

преди 5 години

До Анонимен 77 минималната предполагам

77

До 76

преди 5 години

Ти не схвана ли? Точно защото държавата е натоварила НОИ да плаща от парите за пенсии и помощите, а не само пенсиите, парите на НОИ не достигат и трябва б'джета да дофинансира. Тук тънкият момент е колко ще дофинсира бюджета, което определя размера и на пенсиите и на помощите плащни от НОИ.