Снимка: Dnes.bg

Минималната пенсия за следващата година нажежи страстите в парламента и за пръв път като депутат от този парламент думата взе и доскорошното вице Валери Симеонов.

Повод му даде критиката на червения Георги Гьоков, че патриотите били обещали 500 лева минимална пенсия, а не спазили обещанието си.

Симеонов му отговори, че това са манипулации, защото заявката на ОП била за 300 лева.

Още по темата

А иначе управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения в популизъм, лъжи, манипулиране и още в този дух.

В бюджета за ДОО, който законотворците обсъждат днес окончателно, е записано, че минималната пенсия ще е 207, 60 лв. от 1 януари до края на юни, а от 1 юли става 219, 43 лева.

От БСП искаха през втората половина на годината тя да е 300 лева. ДПС пък предлагаха пенсията да скочат от 1 април на 219, 43 лева. Очаквано и двете поправки не бяха одобрени от мнозинството.

Въпреки това депутатите спориха над час и половина по въпроса.

Валери Симеонов обвини социалистите, че не били застанали зад предложението на патриотите в миналия парламент най-ниската пенсия да е 300 лева и били изиграли водевил.

"Крайно време е да спрете със спекулациите, защото когато си в коалиция няма как да не се съобразиш с партньора си, а никой не казва сега, че ако не бяха патриотите в това управление, минималната пенсия нямаше да е 200 лева, не че е много на фона на цените и състоянието на хората от третата възраст, но 823 500 човека се възползваха от това увеличение", коментира той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче обвини патриотите, че били популисти.

"Тези, които се наричат ОП, преди време искаха 600 лева пенсия и ако не бяха те, земята щеше да спре да се върти, много неща се случиха с това ОП, държавата стигна до такъв упадък, че чак ГЕРБ се чудят как да се измъкнат от ситуацията", скочи той.

По думите му патриотите били изкарали пенсионерите на улицата, за да протестират, но не били намерили как да им обяснят, че 219 лева минимална пенсия не стигат и сега са по-бедни отколкото, когато ДПС беше във властта.

Валери Симеонов не му остана длъжен: "Уважаеми господи Радаман, Вие сте манипулатор, никъде в предлаганата програма цифрата 500 лева не фигурира, а е записано 300 лева, а и добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента", отговори той.

Според Юлиян Ангелов от ОП пък, "където ДПС минава, трева не никне“, а Аталай смята, че "където минат ОП, възниква само корупция".

В спора се включи и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя скочи на БСП като ги обвини, че са царе на популизма, дефицитите и фалитите.

"Но не дейте да заблуждавате хората, че може да се харчи повече, отколкото има", настоя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase