67

Соларис

преди 11 години

Не харесвам АЕЦ-опасни са, но все пак нека някой разясни, ако спре VI блок, как тези 1000 МВт ще ги замени с ВЕИ и то на ПОНОСИМА ЦЕНА?

66

Гацо

преди 11 години

Абе нема нужда секи да говори глупости! Достатъчно е некъде този доклад да бъде публикуван и да може секи да го прочете и да мисли!Да, ама Костов рипна като ужилен, че не било работа на простите хора да четат такива работи!Докладът на HSBC е засекретен, защото е неудобен на правителството и американското лоби! Това е истината! Да го покажат и да говорим и за цени, и за рентабилност! И негсме го плащали ние с данъците си, не беше малка сума! Имаме право да го видим!

65

до 61

преди 11 години

Ти къде видя доклада на HSBC бре, специалисте? Къде го прочете? Това е най-строгата тайна на правителството, а ти си бил допуснат да го прочетеш? Евала! Или си Боко, или Делянчо...Аз знам, че заради оценката на англичаните докладът беше скрит, а министър Трайков смазан и уволнен, защото е подвел премиера и американския посланик, че този доклад ще докаже несъстоятелността и нерентабилността на проекта Белене. Каква изненада обаче - заключението е точно обратното!

64

Анонимен

преди 11 години

Тук се изливат лъжи с тонове и когато станем последна дупка на кавала, без ток, без икономика и без препитание, виновните няма да бъдат живи, но децата ни, доколкото ги има и България ще бъдат роби в собствената си държава. Какво, страх ги е американците, че ако дойдат руски работници ще пострадат военните им бази, или вече са планирали враждебни военни действия срещу Русия в близко бъдеще след конфликт в Сирия?

63

Анонимен

преди 11 години

Чрез възобновяването на проекта АЕЦ-Белене, комунистите искат да прикрият огромните кражби, а ще плащат пак "овцете".

62

Анонимен

преди 11 години

По принцип бих гласувал "за", но ще гласувам "не" поради следните причини:1. При сегашните нива на корупция и как всяка партия си дърпа чергата според мен няма да построим АЕЦ, а атомна бомба със закъснител. Преди 89-та щяхме да си имаме АЕЦ, но не и сега.2. Технологиите във ВЕИ се развиват и до 10 години цената на тока произвеждана от тях ще поевтинее поне 3 пъти. С всиски технологии е така.3. Има по нови технологи за АЕЦ, които ще влязат в употреба след 10-15 години. Нека тогава да строим.

61

Веселин

преди 11 години

На тия лекете по един хубав бой и да си ходят в къщи. Дебиш и гейската ***!

60

Icelander

преди 11 години

До Osiris1001Същевременно за периода от август 2009 г. до март 2012 г. правителството на ГЕРБ подписа общо 8 допълнителни анекса към споразумението с АСЕ от ноември 2007 г. и изплати около 400 млн. евро по проекта. През март 2012 г. правителството Борисов взе Решение за прекратяване на изграждането на АЕЦ Белене .

59

Icelander

преди 11 години

До Osiris1001След 2009 г. правителството на Бойко Борисов провежда политика на протакане: Не се реализира партньорство с немската компания RWE, която през 2008 г. спечели търга за стратегически инвеститор на проекта АЕЦ Белене. Следват псевдоопити за намиране на нов стратегически инвеститор без никакъв резултат. Провалени се преговорите по инженеринговия договор за изпълнение на проекта с Атостройекспорт (АСЕ). Правителството получи твърда, крайна цена от АСЕ - 6,3 млрд. евро , която Борисов арогантно отхвърли с мотива, че той повече от 5 млрд. не дава. Същевременно

58

Icelander

преди 11 години

До Osiris1001проектът се прекратява, въпреки че към този момент в него са инвестирани над 1 млрд. долара. През 2002 г. правителството Сакскобургготски възобновява проекта и той започва отначало. До 2009 г. по него се работи активно и благодарение на последователните усилия на две български правителства е изведен на финалната права към крайната му реализация

57

до 53

преди 11 години

Добре бе реалисте! Я сега ни светни защо миналата зима правителството внезапно спря износа и го забрани до края на сезона? Или не си забелязал такива подробности? Еми за кво ти е на тебе - по-важно е да се изонодеш некъде, нали е без пари...

56

Icelander

преди 11 години

До Osiris1001Хайде малко да те запозная с хроологията на събитията, понеже си леко незапознат! Изграждането на АЕЦ продължава между 15 и 20 години от момента на вземане на политическо решение до включването към мрежата. В случая с АЕЦ Белене темата е актуална вече 30 години. Още през 1981 г. с решение на Министерския съвет е започнало изграждане на ядрена централа на площадка Белене. Към 1990 г. реално са построени 30% от сградата на първи блок и е доставено около 60% от оборудването. Отново с Решение на Министерския съвет от февруари 1992 г. се спира изграждането на централата и проектът

55

до 62

преди 11 години

Аз викам направо да кажеш 100 милиарда, ще е най добре? Нищо, че на турците им излизат сметките по 4 - до 6 милиарда на централа.

54

Osiris1001

преди 11 години

Ядрените проекти са високорискови и в очите на рейтинговите агенции, които не гледат с добро око на частните компании, впуснали се в подобни инвестиции. Това от своя страна пък прави по-трудно за компаниите да вземат кредити от банките при ниски лихви. Това е и основната причина строителството на ядрени централи да излиза толкова скъпо.

53

Osiris1001

преди 11 години

Когато руската компания Атомстройекспорт бе избрана за изпълнител на изработването на техническия проект, изграждането и пускането на централата в експлоатация, част от офертата бе изкупуването на доставеното преди повече от 25 години при първия старт на ядрения проект оборудване. Сред него бе и старият реактор Шкода, който руснаците решиха да използват за строежа на руска атомна централа в Калининград.Одиторът заявява, че има основателни съмнения за двойно плащане за една и съща дейност обследване на реактора. В крайна сметка почти две години по-късно на 15 септември 2009 година оди

52

до 100% истина

преди 11 години

Еми що не кажеш откъде са се взели парите за Козлодуй, ТЕЦ Варна, ТЕЦ Марица изток, ТЕЦ Бобовдол и пр., дето държавата е строила и сега благодарение на тях имаме ток?Ако бехме чакали некой да ни даде, щяхме да сме като гърците и турците - да чакаме някой да ни продаде ток! Турците се усетиха и сега ще строят 3 АЕЦ-а едновременно, а ние с гърците ще купуваме от тях! Иначе си прав, напипали са нещо, ама по-важното е ние след 5-6 години какво ще напипаме...! хаха!

51

Osiris1001

преди 11 години

Одиторът разкрива, че в периода 1989-2007 година за консервацията на АЕЦ Белене са платени общо 110 милиона лева (по 6 млн. на година), а тези разходи са оценени като изключително високи. Ако всички тези суми бъдат събрани, щетите за държавата се приближават стремглаво към половин милиард лева.

50

anonimen1

преди 11 години

до 39Има малки подробности.От сегашният износ на електричество България не печели почти нищо.Продава евтино на Турция.Докато на българите се продава скъпо.И тогава (ако построим АЕЦ) ще е така, евтин износ и съдиране на кожата на българите.Така че от това, че сме износители сега не печелим нищо.В момента сме като роби, които работим за Турция, произвеждаме ток за нея и го даваме за без пари.Просто тя (Турция) има нужда от още и затова е дала поръчка на своите политици в България да действат за построяване на АЕЦ.

49

Osiris1001

преди 11 години

Общо 117 милиона евро за източени от проекта АЕЦ Белене, показва одитен доклад, изготвен още през 2009 година от старши одитора на Българския енергиен холдинг Велко Пеев. Той разкрива, че за тази сума, платена от НЕК на различни компании, няма оправдателни документи. Докладът му бе публикуван на сайта на гражданския комитет Не на Белене.

48

Icelander

преди 11 години

До до IcelanderРазходите по покриване на инфлационния индекс на проекта са не повече от 1 млрд. евро. За изграждане на останалата инфраструктура са необходими не повече от 1 милиард евро. Според анализити на британския финансов консултант HSBC крайната цена на проекта АЕЦ Белене е между 6,5 и 7 млрд. евро, или между 13 14 млрд. лв.