Общ преглед
Общо 5 лева и 5 стотинки дариха депутатите, поддръжници на строежа на АЕЦ „Белене“. Акцията по събирането на средствата беше организирана пред Народното събрание от инициативен комитет „Беля НЕ“ и младежи от Единна народна партия на Мария Капон.

Участващите в акцията искат от депутатите, които подкрепят проекта „Белене“, да докажат, че думите им могат да бъдат последвани от дела. Инициаторите на събитието приканиха депутатите от БСП и „Атака“ да извадят средства от собствения си джоб, с които да се финансира строителството на новата ядрена централа. Младежите, които събираха парите, носеха маски на политици, обявили се "за" "Белене".

„Думите  и подписите трябва да бъдат следвани от дела и личен пример, така както лично всеки български гражданин ще обеднее с хиляди левове за направата на тази централа“, твърди Анатоли Асенов, член на комитет „Беля НЕ“.

В края на акцията участниците са установили, че събраната сума от депутатите не е особено висока – 5 лева и 5 стотинки. Сумата ще бъде описана в протокол и дарена на Националната електрическа компания по банков път, в качеството й на фирма-партньор на „Атомстройекспорт“.

Според комитета „Беля НЕ“ сумата между 23 млрд. и  5,05 лв. ще бъде събрана от българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase