Снимка: БГНЕС
fallback

Функцията за автопилот в автомобилите на Tesla може да бъде лесно подмамена да работи без шофьор, установиха от влиятелно списание за потребителите в САЩ.

Oще по темата
Инженерите на Consumer Reports разгледаха твърденията, че автопилотът може да работи без присъстващ шофьор на седалката. За целта те тестват Tesla Model Y на затворена писта и стигат до заключението, че системата може да бъде "лесно измамена".

Това заключение идва дни след фатална катастрофа на Tesla в Тексас, в която загинаха двама души. Полицията твърди, че никой не е бил на шофьорското място.

Автопилотът на Tesla е усъвършенствана система за подпомагане на водача, която според Tesla "подобрява безопасността и удобството зад волана".

"Абсолютно недостатъчно"

Екипът на Consumer Reports заяви, че успешно, и многократно, е успял да подмами колата да се движи по тестовата писта без да има човек на шофьорското място.

"Нашата оценка на системата не само не успя да се увери, че системата отчита дари шофьорът обръща внимание на пътя, но също така не можеше да разбере дали има шофьор изобщо", казва директорът на Consumer Reports за автоматично тестване Джейк Фишър пред BBC.

"Беше малко плашещо, когато разбрахме колко лесно е да се пренебрегнат предпазните мерки, за които доказахме, че са абсолютно недостатъчни", допъни той.

Уебсайтът на Tesla казва, че системата за автопилот изисква "пълното внимание на водача" и използването на системата не прави автомобила автономен.

Някои от изискванията за безопасност за режима на автопилот включват: задържане на ръцете на водача на волана, извиване на предпазния колан и да не се отварят вратите.

Разследвания на катастрофи

В събота двама мъже бяха убити, след като Tesla се блъсна в дърво и се запали в Тексас.

Жертвите са намерени на предната пътническа седалка и на задната седалка на превозното средство, което кара полицията да вярва, че никой не е бил на шофьорското място.

Шефът на Tesla Илон Мъск обаче заяви, че "възстановените до момента регистрационни файлове показват, че автопилотът не е бил активиран".

"Освен това, стандартният автопилот ще изисква включване на лентови линии, които тази улица не е имала", написа Мъск в Twitter.

В четвъртък двама демократични сенатори изпратиха писмо до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) с молба да разследват фаталната катастрофа на Tesla в Тексас.

Сенатор Блументал и сенатор Марки също поискаха доклад, описващ начини за предотвратяване на бъдещи инциденти.

NHTSA откри разследвания за 28 катастрофи с участието на автомобили на Tesla.

Tesla не е отговорила на искането на BBC за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Да не спорим

преди 3 години

Отвъд океана никога не са липсвали люде с интелектуални дефицити...... Скоро една дама беше съдила производител на каравана, защо не е описал невъзможността да готвиш вътре, докато тя се движи с включен круиз_контрол! И даже ги осъди за доста сериозна сума. . . . И тез' момци са я свършили някаква, за която никога никой не би предположил , уви!

20

Марин

преди 3 години

Упътванията се правят още от първите микровълнови печки, когато една мадама решила да изсуши котката си с микровълнова печка.

19

Жоре

преди 3 години

Има една приказка на старите хора... глупав човек и вързано куче може да го охапе.

fallback