Снимка: БГНЕС

България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС от началото на 2024 г., като през март са регистрирани почти 4000 нови коли, което е ръст с 29% спрямо март 2023 г. Основните причини за този огромен ръст, видим в данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), са малкият размер на пазара и съответно ниската база, и забавените доставки на поръчани година по-рано автомобили, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR.

"Сега идва моментът, в който дилърите в България могат да изпълнят натрупаните през последните години поръчки. Другият фактор, който се подкрепя от наблюдения върху други сфери на икономиката, е че в момента потреблението е на високо ниво. Немалка част от хората разполагат със средства. Ако тенденцията се запази, което е много вероятно, 2024 г. ще е най-силната година в историята на българския автомобилен пазар, каза Томов.

Той допълни, че продажбите са на цени доста над нивата преди ковид пандемията.

Има все още проблеми с доставките, особено в самата Европа, където има липса на ремаркета за превоз на автомобили, каза Томов.

България не прави много, за да насърчи навлизането на електромобилите, а такива колебания вече има и в целия ЕС, особено на фона на премахването на стимулите за EV в големи пазари като Германия. Има спад на продажбите на ЕV в Европа с 11.3%, на плъг-ин хибриди с 6.5%, като само хибридите отбелязват ръст от 12%.

Има известно отдръпване на реториката на политиците за неизбежността на електромобилите и това се отразява на потребителите.

Повече за пазара на автомобили в Европа и как се представя Tesla - гледайте във видеото тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase