Снимка: БГНЕС

Приближените на Владимир Путин олигарси се снабдяват с луксозни модели на Range Rover Rolls-Royce за по 300 000 британски лири от престъпни банди на Острова. Апашите крадат колите най-често от Лондон и Манчестър, като ги пращат по сложна схема в Русия. Тя беше разкрита при няколко акции на британските власти.

Действайки по сигнал, полицията направи шокиращо откритие в Есекс , когато изпразни червен транспортен контейнер. Първоначално намери само велосипеди, но след като разчисти останалата част от бъркотията, се натъкна на три откраднати Range Rover, увити в матраци и килими, съобщи "Telegraph". И това беше само началото, тъй като след откриването през юни 2022 г. последваха още.

Bentley, Audi и Toyota на стойност по £250 000 бяха намерени, натъпкани в контейнер заедно, а Rolls-Royce Dawn на стойност £300 000 беше сгушен сред останките от 13 други нарязани коли. Миналата година отделът за разузнаване на откраднати превозни средства  в Есекс засече повече от 60 подобни контейнера, преди да бъдат изнесени. Те превозваха 240 тузарски коли на стойност около £13 милиона. Превозните средства почти винаги са маскирани с фалшиви документи и обикновено се насочват към дестинации в Близкия изток, Африка или Азия. Смянта се, че печалбите са толкова яки, че бандите стигат до убийства.

Част от причината за бума на откраднатите коли се дължи на войната, която бушува в Украйна . Конфликтът означаваше налагането на строги санкции на Русия от Запада - което доведе до лишаването на приближените на Путин боганаши от западни луксозни стоки - като автомобили. Не става въпрос само за коли, но и за резервни части, които станаха все по-трудни за намиране.

Един от начините, по който олигарсите избягват тези санкции, е като изпращат превозни средства до съседни бивши съветски страни и след това ги превозват до Русия, твърдятдокладите. Майк Бригс, президентът на Международната асоциация на разследващите кражби на автомобили (IAATI) каза, че санкциите засилват нуждата от автомобили и части за автомобили в Русия „много силно“. Той добави, че „отчаянието“ е част от причината повече превозни средства да преминават през Близкия изток.

Още по темата четете в сайта на Automeda

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase