Снимка: АПИ
fallback

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки. Те ще могат да бъдат купени на сайта на bgtoll.bg, който към момента не функционира. Винетки ще се продават и през мобилно приложение.

Цената им ще бъде абсолютно същата като на винетните стикери, увери експертът към Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов.

"Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става чрез дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят електронна винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти", обясни още той пред БНТ.

Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камерите разположени по пътната мрежа, както и мобилните екипи на тол контрола.

Oще по темата

Водачите без винетка ще имат възможност да платят компенсаторна такса още на място. Нейният размер в момента е качен за обществено обсъждане - за леки автомобили 70 лв., за автомобили от 3.5 т. до 12 т. - 125 лв. и за тежкотоварни превозни средства над 12 т. таксата е 175 лв.

"След заплащане на компенсаторната такса пътуването ще може да продължи без закупена винетка до края на астрономическия ден, но на следващия отново ще е налице нарушение, ако водачът не се е сдобил с такава", обасни още проф. Асенов.

Той подчерта, че при отказ да се заплати компенсаторната такса на място се счита отказ от признаване на нарушението и в този случай талонът на автомобила ще бъде отнет.

Въвежда се и нова винетка-уикенд, която ще бъде само за леките автомобили. Цената и е 10 лв. Тя ще бъде валидна от 12:00 ч. в петък до 23:59 ч. в неделя.

"Въвеждането на уикенд винетката е продиктувано от засиления обществен интерес към създаването на подобна опция", обясни още проф. Олег Асенов.

От 16 август догодина пък се въвежда и тол-такса за изминато разстояние на тежкотоварни автомобили над 3.5 т. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Apollo11

преди 5 години

Аз предпочитам да ми вдигнат горивото с 5ст(т.е. да включва винетката), но да нямам други такси - така, колкото повече караш,толкова повече ще плащаш.. същото да е и за екотаксата

8

Анонимен

преди 5 години

Ха дано,ама надали.Сега ще започнат измамите и с винетката.Без стикер или платежен документ ,как ще докажеш че имаш годишна винетка? Според мен най-добре ще е да се премахне винетката а да се плаща само толтакса.

7

Анонимен

преди 5 години

В България глобата за без винетка е 70 лв (35 евро), а в Словакия глобата е 600 евро.

fallback