Снимка: архив, БулФото

Министерският съвет одобри допълнителни над 2 млн. лв. за новосъздаденото звено "Национално тол управление" в Агенция "Пътна инфраструктура".

Още по темата

Средствата ще се използват за подготовката за въвеждане в експлоатация на смесената електронна система за таксуване на превозни средства на база време и изминато разстояние.

Ще се обезпечат и разходите по експлоатацията на 105 моторни превозни средства, оборудвани с мобилни камери за осъществяване на контрол по пътищата.

Друга част от парите ще отидат за режийни разходи и наеми за разполагане на 500 терминала за самообслужване, за оборудване на работни помещения в администрацията на тол управлението и т.н.

Електронните винетки влизат в сила от 1 януари, а тол системата - от 16 август догодина. Винетките, валидни и за 2019-а, ще трябва да се пререгистрират.

Затова собствениците или ползвателите на пътно превозно средство, закупили хартиен винетен стикер, чиято валидност изтича след 1 януари 2019 г., следва да заявят неговото конвертиране в електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г.

Така ще запазят правото си да ползват платената пътна мрежа до изтичане на първоначалния срок на валидност на хартиения стикер.

До 15 август 2019 г. включително тежкотоварните автомобили, автобусите и другите пътни превозни средства с обща технически допустима маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса - месечна, седмична или дневна винетка.

От 16 август догодина за преминаване по платената пътна мрежа за тях ще се събират само тол такси на база на изминатото разстояние. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase