Снимка: Булфото

При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат и чрез ПОС-терминално устройство на място. Това решиха депутатите на първо четене с поредните поправки в Закона за движение по пътищата.

Предложението във всички автомобили на контролните органи на МВР, които имат връзка към Автоматизираната информационна система, да се инсталира и ПОС-устройство, чрез което да се събира на място плащането на глобите, идва от "Воля".

Още по темата

Според вносителите така ще се повиши събираемостта на глобите, ще се намали административната тежест върху гражданите и тяхното време.

С поправките се намалява и възможността нарушители чужденци да напускат страната, преди да са си платили наложените им санкции.

От ГЕРБ също предложиха промени в Закона с движение по пътищата, които са свързани с въвеждането на ТОЛ системата от следващата година и електронната винетка. С поправките се отменя задължението на "Автомобилна администрация" да следи за плащането на таксите.

Тази функция ще се извършва от мобилни екипи на АПИ, които ще имат правомощията да спират автомобили и да ги проверяват.

С промени, внесени от Министерския съвет, пък се намалява административната тежест за гражданите и бизнеса и се премахва изискването за предоставяне на хартиен носител на определени официални удостоверителни документи.

От БСП обявиха, че са "за" въвеждането на ТОЛ системата, но не харесаха начина, по който се правят промените. Опозицията разкритикува и честото прекрояване на Закона за движение по пътищата, вместо да се изготви обещания нов закон.

"Гледаме 82-рата поправка в този закон. Черният петък е и тук, гледайки един закон, гражданите получат 3 поправки. Обещанието за нов закон няма да се случи и за съжаление цената за всичко това я плащат българите", обвини червеният Георги Свиленски.

Той настоя и че трябва един орган да контролира нарушенията на пътя, а не да се създава поредният такъв.

Станислав Иванов от ГЕРБ му отвърна, че новият контролен орган се създава, тъй като се освобождава "Автомобилна администрация" от тези задължения и отрече да има дублиране на функции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase