Кадър: Bulgaria ON AIR

Проучване на Съюза на българските автомобилисти показва, че над 80% от шофьорите в България са нарушили правилата за движение по пътищата през последния месец. В изследването едва 18% твърдо отричат да са извършили някакво нарушение.

Най-често водачите на автомобили си позволяват да превишат скоростта извън населени места, а всеки трети пък признава, че го е правил и в града.

Когато става дума за черни статистики, България често застава на челна позиция. България е с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени в катастрофи в ЕС. От началото на годината във войната на пътя живота си са загубили повече от 460 българи, сред които 24 деца.

Притеснителният извод от изследванетго на СБА говори само едно - по улиците карат само нарушители. Карат нарушители, защото няма кой да ги глобява.

Как можем да се борим с войната на пътя – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Малинка Бондаренко от СБА и Емил Марков от Института по пътна безопасност.

Промени в Закона за движение по пътищата предвиждат дължимата сума към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде платена в рамките на 30 дни. Предложението цели да се повиши събираемостта на глобите.

По думите на Бондаренко това се посреща добре от по-голямата част от гражданите и се отнася освен това и за чужденците, които карат по родните пътища, а после напускат страната.

От началото на годината има над 1 милион фиша. Според Емил Марков това говори много за културата на пътя.

"Всички мерки, които се взимат са в посока да се дисциплинират нашите водачи. За мен цифрата е много по-голяма от обявеното", коментира още Малинка Бондаренко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase