Снимка: архив, Булфото
fallback

Трета седмица се извиват опашки пред гумаджийниците. Уплашени от идващото лошо време, по-закъснелите шофьори се тълпят още преди сервизите да са отворили врати, за да минат по-бързо.

Красимир от най-големия квартал на София - "Люлин", е бил предвидлив и се наредил от 7:00 часа пред един от сервизите в 8-а част на жилищния комплекс. Ще даде около 220 лева за четири китайски, но пък нови 14-цолови гуми.

Следващият по големина диаметър е с 40 лева по-скъп, а за 16 цола гумите стъпват на 80 лева на брой.

Oще по темата

Ако искате реномирана марка, ще трябва да се бръкнете по-дълбоко в джоба. Тук цените започват от 340 лева за четири гуми 14 цола, и  до 600 лева за 16-ките.

"Мераклии за поизносени и евтини галоши има, но все по-малко", разказва пред "Монитор" собственикът на центъра Антон Церов.

"Търсят евтино, но ново. Препоръчваме им да ги карат основно градско, а да не се пускат към Витоша. Иначе задължително им продавам с отстъпка вериги", казва Церов.

Иначе подмяната на летните със зимни е поне 20 лева за нисък цолаж и без кривини по джантите и се увеличава с 2 лева на цол.

Онлайн търговията на гуми също се развива добре. По-съобразителните поръчват с отстъпка от специализирани сайтове. Там цените са по-тънки с 10 до 30%, но цената е без монтаж. При покупка от разстояние е добре да се информираме за година на производство и индексите за скорост и натоварване. При покупка втора ръка обаче няма никаква гаранция при какви условия са съхранявани и как са използвани.

Мобилните сервизи вече също не са новост в големите градове. Срещу 60 - 100 лева монтажът и балансът стават на паркинга пред блока, или пред офиса, където работите.

Барзането за смяната на летните със зимни гуми е заради започналата вчера акция "Зима". При нея, ако те спипат катаджиите с летните гуми, глобата е 50 лева. Толкова ще се бръкнете, ако сте със зимни, но грайферът им е под 4 милиметра, каквото е изискването на закона.

Правилното съхранение на летните гуми също е от значение. Сервизите вече масово предлагат и хотел за гуми. Удължаването на експлоатационния им живот се постига, като ги предпазвате срещу влага, химикали и ултравиолетови лъчи, съветват експерти.

Цената да наемете "стая" за гумите ви за един сезон ще ви струва между 40 и 60 лева на сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

водач на МПС

преди 5 години

Като стар шофьор аз препоръчвам 2 места - в Младост -2 и в Младост -3. При първото смяната на 4 гуми - 16 цола - излиза около 40 кинта, а при второто - твърдо 30 кинта ! Това е в Младост - 3 до блок 313. Зимните ми гуми - верно по 160 кинта всяка са - нещо изключително ! Грайфер, сцепление - да си Е.Б. Е. Мамата ! Категория Б за сцепление и разход на гориво . Но сигурността и безопасността за мен и за близките ми е от първостепенно значение ! Пожелавам на всекиго успех и безаварийно пътуване !

47

Анонимен

преди 5 години

С това "инак" в заглавието се чудя от кое село е авторът?

46

Въпрос

преди 5 години

Добре де сменяте си гумите сами, това е ОК и аз мога да го направя ами баланса Как го правите?

fallback