Снимка: Pixabay

Когато купуваме обувки рядко правим компромиси. Защото те са важна част от това да се чувстваме комфортно, стабилно, а и са неделима част от визията ни. При избора на автомобилни гуми трябва да подхождаме по абсолютно същия начин.

Известните марки автомобилни гуми са по-скъпи, но трябва да направим правилната преценка дали това е така. Защото те гарантират на ползвателите отлични показатели на пътя и дълготрайност, пише Tialoto.bg.

Правилната преценка при закупуване на нови гуми се взима въз основа и на това как и къде шофирате. В случай, че не шофирате рядко и само в града – насочете се към изпитаните модели на пазара. Най-важната характеристика при избора е сигурността.

Vision Zero или абсолютната безопасност на пътя са кредо на Continental и техните различни видове гуми.

Не по-малко важно е обаче да обръщаме внимание на всички сигнали за проблем с гумите и да предотвратяваме по-бързото им износване.

Грижата е важна за поддържане на тяхното качество, но често шофьорите не обръщат внимание. А се изискват не толкова големи усилия, просто трябва да са регулярни. Ето и част от тях, които предпазват от по-бързо износване:

Налягането в гумите

Спазвайте насоките на производителя на вашия автомобил. Обикновено налягането на предните и задните гуми е различно, затова не пропускайте информацията в ръководството. Неподходящо налягане води до износване на гумите, качване на разхода на гориво и може би най-важното – недобра управляемост на автомобила. Което е съпоставка за инцидент на пътя. Правете проверка на налягането поне веднъж месечно, в момент, когато не сте шофирали дълго. Така стойностите ще бъдат най-коректни.

Ако гумата е мека се получава по-бързо износване на външните части на протектора. Във вътрешността на мека гума се генерира голямо количество топлина, която може да увреди нейната структура. Ако гумата е пренапомпана се износва в по-голяма степен централната част на протектора. В този случай протекторът не осигурява подходящ контакт с повърхността на пътя и поведението на гумата става непредсказуемо.

Спазвайте индексите на гумите

На гумите има различни означения и индекси, които не са за подценяване. Например – 205/55 R17. Това е гума с широчина 205 мм, височина – 55% от широчината и размер на джантата 17 инча. Уверете се какъв размер трябва да са вашите и не експериментирайте – слагането на неподходящи джанти и гуми води до по-висок разход на гориво и несигурно поведение на колата на пътя.

На самата гума има още скоростен и товарен индекс. Те са важни при избора на нови гуми и зависят от вашето поведение. Ако ви се налага по-бързо шофиране – вземете си гума с по-висок скоростен индекс. Ако пък товарите колата си, спрете се на гума с висок товарен индекс.

Останалите съвети и какъв зимен комплект да имаме в колата - вижте тук

Коментари Напиши коментар

30

Зайо Байков

преди 4 години

То със зимни гуми и баба ми Зайка може

29

hmmm

преди 4 години

Пише tialoto...bgТук спрях да чета ха ха ха.

28

Анонимен

преди 4 години

На това му се вика скрита реклама.