Снимка: архив, БулФото
fallback

В края на 2014 година българската енергетика достигна дъното - с невиждан текущ дефицит в Националната електрическа компания (НЕК) от 650 млн. лева. Затова 2015 година трябва да бъде годината на реформите в сектора, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на конференцията "Индустрия, енергетика и околна среда".

Oще по темата

Според него съпротивата и заплахата за протести са типични винаги, когато има опити за реформи. "Регулаторът няма да се огъне на натиска", категоричен беше Иванов.

Той посочи, че през сегашния регулаторен период (до 30 юни 2015 година) негативният марж в цената на НЕК е 35 лева - компанията изкупува ток при цена от 160 лева, а продава на крайните доставчици за 125 лева за мегаватчас. Със сегашното решение маржът ще бъде 13 лева - 133 лева изкупна цена и цена на микса от малко под 120 лева, който обаче също е компенсиран и дефицит няма да се трупа.

Част от дефицита в НЕК ще бъде покрит и от продажбата на въглеродни емисии. Очакванията са приходите от продажби до края на годината да бъдат 226 млн. лева.

Председателят на енергийния регулатор посочи, че една от мерките за регулиране на ситуацията е освобождаването на енергийния пазар. Той беше категоричен, че от 1 януари 2016 година няма как всички потребители да излязат едновременно на либерализиран пазар. За битовите потребители в продължение на няколко месеца ще има запазен регулиран сегмент, за да бъдат предпазени от резките ценовите изменения, типични в началото на работата на енергийната борса.

В своята презентация Иванов направи прогноза, че до края на 2015 година почти половината от българските потребители (47%) вече ще бъдат на свободния пазар. Неговите очаквания се базират на подадените от енергийните дружества за новия регулаторен период.

Очакванията са на регулирания пазар за новия регулаторен период да бъдат реализирани 15 тераватчаса електроенергия или намаление с 1 тераватчас. На свободния пазар ще бъдат реализирани 13 тераватчаса електроенергия, посочи още Иванов.

Към края на 2014 година на свободния пазар са 42% от всички потребители.

Освобождаване на пазара и с преференциални договори е възможно, доказа Иванов. Той посочи модел, според който, когато достигнатата на пазара цена е по-висока от преференциалната, производителите ще връщат разликата. При обратния случай - на производителите ще бъде доплащано.

Изпълнителният директор на клъстер "Средногорие" Николай Минков посочи от своя страна ограничената конкуренция на свободния пазар. В момента от близо 2 хил. производители на енергия в страната на свободния пазар доминират две държавни компании - АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2. Според него, ако има повече производители, ще отпадне и проблемът с таксата "Задължение към обществото", който доминира в дискусиите за цената на тока в момента.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Наблюдател

преди 8 години

Дъното в енергетиката се стигна защото в годините никое правителство не се и опита да се противопостави на енергиината мафия. Нещо повече, всичките активно участваха в съсипването на отрасъла с презумцията -"каквото и да му се случи, няма да е по мое време и няма кой да търси каквато и да било отговорност".

22

Анонимен

преди 8 години

Нищо, сега леко подстригване, после яко дране- особено със санирането.Там вече кръв ще се пие.

21

Пенсионер 234

преди 8 години

Стоя на студено през зимата, намалявам потреблението и се чудя какво е това свободен пазар и пазарна икономика. Защо не падат цените като се свива потреблението ? Ще се увеличили потреблението като се увеличават цените ? Но информиращите само за пари ни говорят, само пари сравняват. Понеже в Енерго-про най-малки сметки за ел.енергия имали, най-много ще им увеличат цените !!! Ама дайте информация за консумирана енергия, де. Да не сваляме пак Бойко Борисов като замръзнем през зимата.

fallback