Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Готвеният от 1 юли сериозен скок на електроенергията за индустрията не се хареса на премиера Бойко Борисов.

"Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпият ток за индустрия в Европа към български фирми", заявява премиерът, според стенограмата от правителственото заседание.

Още по темата

Тези дни Комисията за енергийно и водно регулиране мотивира значителното увеличение с възстановяване на справедливостта по отношение на таксата "Задължение към обществото", нуждата от финансово оздравяване на Националната електрическа компания и подготовката за либерализацията на енергийния пазар.

Председателят на регулатора Иван Иванов обясни, че потребителите на свободния пазар в момента плащат такса малко под 19 лева, а потребителите на регулирания пазар – 52 лева. Затова и се въвежда добавка в размер на 40,21 лева за мегаватчас за всички български потребители. От бизнеса обаче са категорични, че това решение ще повиши цените на стоките.

Пред министрите икономическият министър Божидар Лукарски коментира, че токът за фирмите и сега е най-скъпият. Борисов обаче не е съгласен с тази теза: "Не е най-скъпият, но почти е най-скъпият. Но така или иначе това няма да е хубав знак и към инвеститорите, няма да е хубав знак и въобще към нашето производство, родното".

Премиерът поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията и настоя министри от кабинета да се срещнат с ресорните парламентарни комисии. С уточнението, че КЕВР е избрана от парламента и правителството не се меси в работата й, той изтъква, че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект.

Борисов препоръчва среща в спокоен тон с енергийния регулатор, "защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много".

"Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените, докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат.

Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента", разяснява той.

Според премиера това, което се предлага в момента от комисията, не е добро.

"Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и "Козлодуй" и "ТЕЦ 2" на "Марица" се изключват от микса. Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо. В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява", коментира той.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък казва, че тежестта, която пада върху индустрията във връзка с такса "Задължение към обществото" ще бъде намалена с изготвянето на наредба, по която работят три министерства. Тя трябва да бъде факт другата седмица.

"Това на практика ще доведе до намаляване за предприятията от крупната, от голямата индустрия на цената за енергия. Надявам се по този начин да се балансира и предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране", казва Петкова. 

От думите на премиера пък става ясно, че утре при вицепремиера Томислав Дончев ще има среща по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase